Vadegust
Els errors que segur que comets amb la macedònia

Amb la primavera i l’estiu arriben també les ganes de menjar macedònia. Un postre fresc i del tot saludable. No és res més que una amanida de fruites diverses tallades a daus i macerades amb suc o licor. Tot i que pugui semblar molt fàcil de preparar, segons publica ‘La Vanguardia‘ hi ha uns quants errors que no pots cometre mai si realment vols menjar una bona macedònia.

1. Utilitzar fruita en mal estat o massa verda

La fruita és l’ingredient principal i indiscutible d’una bona macedònia, per tant, hem de triar-la fresca i sana perquè la qualitat sigui òptima i es mantingui tersa el màxim temps possible en el plat. Les peces no poden estar massa verdes perquè resultarien poc agradables al paladar, però tampoc molt madures.

2. Tallar la fruita a trossos grans

La gràcia d’una macedònia és que els trossets de fruita es puguin prendre amb una cullereta i que ens càpiguen bé a la boca. Per tant, és imprescindible tallar la fruita a daus petits i fer-ho amb un bon ganivet esmolat perquè quedi bonica.

3. Que quedi textura de melmelada

La macedònia no és una melmelada. Quan fiquem la cullereta o la forquilla per a postres hem de poder distingir la fruita trossejada, que aparegui ben vistosa. Per a aconseguir-ho hi ha alguns trucs. El primer, fugir de fruites massa madures, que es desfacin de seguida quan les macerem. Com cada fruita té els seus temps de maduració, un bon recurs és recórrer a fer una macedònia monotemàtica, amb fruites d’una mateixa família per a controlar millor el procés i així evitar que els nostres convidats es mengin unes i evitin altres.

Un bol amb diferents tipus de fruita | Pxhere

4. Creure que el sucre és imprescindible

És habitual endolcir la macedònia amb sucre o fins i tot elaborar un almívar per a complementar-la. Però no és imprescindible. A més d’accelerar la maceració, el sucre no és necessari en un plat saludable de fruites que en si mateixes ja són dolces. De fet, hi ha qui prefereix canviar el sucre de la macedònia per mel.

5. No triar bé els sucs

És habitual macerar les fruites amb suc de taronja i una mica de sucre. Perquè quedi al punt és important que el suc procedeixi de taronges espremudes, tot i que l’acidesa del cítric accelera una mica el reblaniment de la fruita. Si optem pel suc de llimona ens pot ajudar al fet que el plàtan trigui una mica més a ennegrir-se tot i que el cítric impregna massa amb el seu sabor la resta de fruites.

6. No jugar amb flors o herbes refrescants

A més de triar quin suc portarà la nostra macedònia, també és important dotar-la d’algun ingredient que li aporti frescor i aroma. Se li pot afegir alguna flor perquè maceri amb tota la fruita, com ara pètals de rosa perquè són molt aromàtics, o flors de saüc. Tot i que també es poden utilitzar herbes com l’alfàbrega o la menta que són molt refrescants.

7. Trigar a consumir-la

La maceració és un pas imprescindible en l’elaboració de la macedònia, tot i que el temps que trigarà a estar al punt variarà en funció de la fruita que utilitzem i del seu grau de maduració prèvia. Com a norma general, s’aconsella fer-la al matí si és per a menjar al migdia i a la tarda si és per al sopar. La macedònia ha de macerar a la nevera en un recipient ben tapat per a evitar contaminació de gustos i sabors d’altres aliments.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa