Vadegust
El sector carni-ramader de Catalunya demana “compromisos ferms” al nou Govern

Les principals organitzacions del sector carni-ramader de Catalunya han emès un comunicat davant el repte polític actual de configurar majories estables pel nou Govern de la Generalitat de Catalunya. En el text, exposen les prioritats que s’haurien de tenir en compte en relació als sectors de l’alimentació animal, porcí, avícola, i dels escorxadors, i de la transformació de la carn.

Les organitzacions que signen el comunicat -Associació Catalana de Fabricants d’Aliments Compostos; l’Associació d’Empresaris d’Escorxadors i Comerç d’Aviram, Conills, Ous i Caça de Catalunya; la Federació Avícola Catalana; la Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies; i l’Associació Catalana de Productors de Porcí- van mantenir reunions amb partits polítics prèviament a les eleccions del passat 14 de febrer per fer-los arribar les seves inquietuds i propostes. I creuen que “ara és el moment de fer realitat aquestes propostes”.

En el comunicat, asseguren que “a Catalunya el sector carni-ramader és estratègic, i particularment els sectors porcí i avícola, que apart de concentrar la major part de la producció són sectors no subvencionats”. En aquest sentit, recorden que “el sector carni-ramader dóna ocupació a 34.000 persones i produeix més de 2 milions de tones de carn a l’any, de les quals el 93% corresponen a porcí i avicultura” i que, per tant, “és un sector estratègic”. Per això demanen “consolidar els mercats actuals i potenciar la producció de qualitat, promoure la recerca de noves destinacions, fomentar la recerca i la innovació, i potenciar la certificació de proximitat pels productes procedents d’escorxadors de Catalunya”.

Alhora, demanen ser “proactius a les institucions europees, impulsar entre d’altres l’adaptació de les explotacions ramaderes i de la industria relacionada”. En relació a la qualitat sanitària, defensen que “ha esdevingut un aspecte estratègic per mantenir la fortalesa d’aquests sector, i més encara en un món globalitzat on la dispersió de malalties és a escala mundial. Aquesta qualitat és especialment important per les exportacions, ja que poden esdevenir una barrera sanitària”.

Per això consideren que “és indispensable que la nova administració catalana recolzi la implementació i millora de les mesures de bioseguretat a les explotacions ramaderes i que estableixi un pla de seguiment i control de la fauna salvatge”. “Tots els partits polítics coincideixen en què el sector carni-ramader és estratègic per Catalunya. Ara és el moment de demostrar-ho amb fets. Cal un suport clar i explícit davant les campanyes de desprestigi contra la ramaderia, els ramaders i la producció de carn”, insisteixen en el comunicat.

El sector carni-ramader de Catalunya demana “no donar cap tipus de suport a les campanyes que promouen una imatge negativa del consum de carn, especialment a les escoles”. I també creuen que “cal revisar a fons l’estructura de l’administració a Catalunya. Els sectors no subvencionats, com els nostres, necessiten estructures que agilitzin el funcionament i evitin l’excés de burocràcia. És necessària una revisió de l’estructura actual tant del Departament d’Agricultura com del Departament de Territori. Per part d’Agricultura, és necessària una direcció general de ramaderia amb una subdirecció específica pels sectors intensius i no subvencionats”.

Alhora, reivindiquen “canals d’interlocució complementaris als actuals, i que no depenguin dels resultats a les eleccions de Cambres Agràries”, i es dirigeixen concretament al Departament de Territori: “Cal abandonar la política d’obstrucció contra les explotacions ramaderes i indústries càrnies; s’han de penalitzar aquelles explotacions i indústries que no siguin sostenibles i recolzar les que siguin viables i modernes. No es pot defensar de veu un recolzament al sector carni-ramader i aplicar per la via dels fets una política d’obstrucció i fre”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa