Vadegust
El preu dels aliments no toca sostre: ja està en màxims històrics

El preu dels aliments està en màxims històrics i això es fa notar des de fa més d’un mes en les butxaques dels consumidors quan van al supermercat. La guerra d’Ucraïna ha provocat que encara s’encareixin més els preus, però cal recordar que ja estaven pujant des del febrer. De fet, la xifra del febrer ja va ser la més alta des de l’inici del registre, el 1990. Segons ha anunciat aquest divendres l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, els preus van pujar un 16,6% entre febrer i març. La inflació està disparada en tots els sectors -ha arribat a gairebé un 10%-, i l’alimentari no és diferent.

Segons aquest informe de les Nacions Unides, respecte el mes de març del 2021 els preus dels aliments ha augmentat un 33,6%. Dos dels aliments que més han pujat de preu des que el president rus, Vladímir Putin, va començar la invasió d’Ucraïna han estat l’oli vegetal i el blat. Els supermercats, de fet, racionen la quantitat d’ampolles d’oli i de paquets de pasta que es poden comprar, ja que la por ha fet que els consumidors arrambin amb aquests productes i deixin les prestatgeries buides. El preu de l’oli de gira-sol és un bon indicador. Només en aquest producte han pujat un 24% els preus.

El preu del blat ofega els ramaders

Aquest augment del preu del blat és especialment preocupant, perquè encareix de retruc el pinso que consumeixen els animals i posa en risc la ramaderia, un sector amb pocs recursos i dificultats per guanyar-se la vida. Aquest augment de preus provocat per la guerra a Ucraïna, ja que Rússia i Ucraïna representen plegades un 30% de les exportacions mundials de blat, encara els posa més l’aigua al coll. A més, s’hi afegeixen els Estats Units, que han vist perjudicades les condicions dels cultius.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Maria a abril 08, 2022 | 20:13
    Maria abril 08, 2022 | 20:13
    Els europeus hem de pagar la guerra d'Ucraïna, així usa els nostres diners el Borrell, armament i méss armament, i a sobre els aliments tant disparats de preu que no en podem ni menjar. Res té sentit. Putin, amb el pretext d'haver declarat la guerra a Ucraïna, va directe a ensorrar Europa a través de les misèries dels pobres europeus, i se nèstà sortint.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa