Vadegust
El peix de roca, denominador comú d’una desena de restaurants de Begur

Després de dos anys de pandèmia, les tradicionals jornades del Peix de Roca de Begur han pogut recuperar la normalitat. Enguany, el municipi ha donat el tret de sortida a la 23a edició d’aquesta campanya gastronòmica de primavera, en la qual hi participen diversos restaurants amb uns menús degustació que comparteixen un mateix denominador comú com a protagonista: el peix de roca. 

El peix de roca és un dels productes que defineix la cuina popular de Begur, perquè, com que es tracta d’un municipi costaner i de pescadors, aquest peix ha agafat molt de pes en el receptari dels seus fogons. L’escórpora, la lluerna, la rata, l’aranya de mar, la donzella… són alguns dels peixos que s’inclouen dins del genèric “peix de roca”. Bàsicament són peixos que solen tenir moltes espines, poca carn i ferma, i donen molt de sabor als plats. Per això, és molt habitual que s’utilitzin per cuinar sopes de peix, brous, fumets, arrossos o suquets, ja que la seva carn no es desfà en coure’s. 

Els onze restaurants que s’han apuntat al repte d’oferir un menú tancat -d’un preu que oscil·la entre els 40 i els 83 euros- per donar a conèixer aquests peixos de carn ferma són: Cap Sa Sal, Carbó, Casa Juanita, Costa Brava, Diferent, Galena, Parador d’Aiguablava, Hotel Ses Negres, Hotel Aigua Blava, Taverna Son Molas i Toc al Mar. “Des que vam obrir hem participat en totes les jornades que s’han celebrat perquè ens permet treballar amb un producte de proximitat de les nostres aigües”, explica a Vadegust la copropietària del Toc al Mar, Sandra Baliarda.

Per a Baliarda la campanya gastronòmica serveix per mantenir l’embranzida turística després de les vacances de Setmana Santa i abans de la temporada d’estiu a la Costa Brava. “De moment, el reclam del peix de roca està sent un èxit. El nostre menú consisteix en unes croquetes de gamba vermella de Palamós, un tàrtar de peix de roca i, com a plat principal, un arròs sec de peix de roca”, detalla Baliarda, que recorda que tot l’àpat es marida amb vins Perelada,  perquè a banda de ser productors locals són promotors de l’esdeveniment. 

Tàrtar de peix de roca del restaurant Toc al Mar | Toc al Mar

Una de les novetats de la campanya d’aquest 2022, que s’allargarà fins al 5 de juny, és la col·laboració de diferents bars del municipi que elaboraran una tapa del peix de roca durant el transcurs de la campanya gastronòmica. Els establiments participants són el Bar de Plaça (mandonguilles de peix de roca i gamba amb pèsols); Cal Bandarra (croquetes de garoina i peix de roca); Can Climent Platillos (peix de roca amb calçots amb romesco coreà i mojo de coriandre); La Motxa (cruixents de morena) i Sa Barra (bomba de pop).

“Com que la campanya sempre cau en aquestes dates ens permet connectar amb un turisme de proximitat i de cap de setmana que valora les propostes gastronòmiques locals”, comenta el director de l’Hotel Restaurant Galena Mas Comangau, Miguel González. En aquest hotel de quatre estelles es pot gaudir d’un suquet de peix de roca i uns pebrots del piquillo farcits de rascassa i gambes. “És el quinzè any que participem i continuarem fent-ho perquè ens serveix per crear una carta d’alt nivell i també dinamitzar l’aposta gastronòmica”, afegeix González. 

Per acabar, el consistori del municipi també ha nodrit la campanya de diverses propostes lúdiques i culturals, com són tallers infantils de pintura i gastronòmics per a tots els públics,  projeccions de cinema o caminades, entre d’altres. Paral·lelament a la campanya, del 27 al 29 de maig, l’Associació de Comerç i Turisme de Begur (ACIT) impulsa la vuitena edició del Begur en Flor impulsat per l’ACIT, que guarneix amb exposicions florals tots els racons del municipi i ofereix activitats per a totes les edats i música en directe. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa