Vadegust
El motiu pel qual no s’han de beure dos litres d’aigua al dia

Doncs no, no s’han de beure dos litres d’aigua al dia, com sovint hem escoltat. “No, no hem de beure dos litres d’aigua al dia. A mitjans del segle XX algú va dir als Estats Units que era recomanable beure un mil·lilitre d’aigua per cada caloria, però sense base científica. Així, per 2.000 calories, dos litres d’aigua. I trenta anys més tard, un altre va dir que sí, que uns sis o vuit gots d’aigua al dia eren recomanables. Amb la mateixa base científica que el primer: cap. I així, fins als nostres dies, tenim legions de persones que en ple segle XXI deambulen pels carrers carregats amb ampolles d’aigua mineral, per a seguir unes recomanacions del segle passat”.

Aquest és un fragment del llibre Et puc parlar clar? (Aguilar), publicat per Fernando Fabiani, metge i cirurgià, expert en coaching i divulgador científic en mitjans de comunicació i xarxes socials, i que recull ‘La Vanguardia‘. Ell és només un de les desenes d’experts en salut i nutrició que han demostrat en articles i estudis que la recomanació de beure almenys dos litres d’aigua al dia està obsoleta, no té base científica i obeeix simplement a interessos comercials de marques comercialitzadores d’aigua mineral.

Una ampolla i un got d’aigua | Pixabay

Conclusions de diversos estudis

Una de les investigacions més comentades sobre el tema és una revisió d’articles publicada l’any 2002 a la revista American Physiological Society. Algunes de les conclusions, com explicava el dietista-nutricionista i biòleg Juan Revenga en un article són:

No hi ha documentació científica que doni suport a la recomanació del suposat benefici de beure dos litres d’aigua al dia. Hi hauria una certa evidència que no s’ha de beure tanta aigua.

– Aquesta recomanació pot resultar excessiva per a una persona sana en un clima temperat i una vida sedentària.

La recomanació podria ser més perjudicial que beneficiosa si es té en compte el risc d’hiponatrèmia (nivells baixos de sodi en sang).

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Jubilat a maig 12, 2022 | 08:16
    Jubilat maig 12, 2022 | 08:16
    Doncs mireu, jo, quan estava en actiu, havia arribat a beure set litres d'aigua en una jornada. La feina que feia no em permetia estar sota el corrent d'un ventilador; aixó afegit a l'escalfor de la soldadura, creava unes codicions molt dures.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa