Vadegust
El motiu pel qual els plàtans es posen negres

Tots hem experimentat aquell moment en què els plàtans que hem comprat i tenim a casa es comencen a posar de color negre. El plàtan és una fruita capaç de canviar de color molt ràpidament i no precisament per art de màgia. La veritat és que existeix un motiu pel qual els plàtans es posen negres tan ràpidament.

Segons publica ‘Ok diario’, la veritable raó sobre per què els plàtans es posen negres tan ràpidament es deu, segons sembla, a la gran producció d’etilè, un gas que per a moltes espècies de plantes compleix la funció d’hormona de creixement.

Plàtans en un supermercat | Pixabay
Plàtans en un supermercat | Pixabay

Cada fase de la maduració del plàtan es distingeix per un color, per la qual cosa si són verds i durs al principi, a mesura que maduren es tornen primer grocs, després marrons (clapejats) i finalment negres : en aquest moment han passat el pic de maduresa i comencen a podrir-se.

Però abans que això passi, encara es poden menjar, perquè fins i tot quan estan negres per dins continuen sent comestibles: de fet, el plàtan molt madur té un sabor molt ensucrat i és més digerible (encara que més calòric). Si no t’agrada el sabor del plàtan madur, llavors pots fer-lo servir per a batuts , bescuits, pastissos i panqueques . Òbviament, el factor discriminant és el sabor: quan ja no són agradables a l’olfacte o al gust, significa que ja és massa tard.

Trossos de plàtan amb cereals | Pixabay

Com guardar els plàtans

La millor manera d’emmagatzemar els plàtans a casa és en un lloc fresc, sec i allunyat de la llum solar directa. D’aquesta manera, i tot i que sigui el més habitual, no tenim perquè guardar els plàtans a la nevera, ja que es podria córrer el risc que s’acceleri el procés de maduració i que, a més, els canviï el sabor.

D’altra banda, s’ha d’anar amb compte de col·locar altres fruites que produeixin etilè , com les pomes, per exemple, al costat dels plàtans: acceleraria el procés de maduració de tots dos! Un remei molt antic i que sembla funcionar és embolicar els plàtans en una fulla de diari tot just comprar-los. S’aconguirà que, d’aquesta manera, es conservin molts més dies.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Julio a març 08, 2022 | 12:53
    Julio març 08, 2022 | 12:53
    Els plàtans de la foto de portada són els que m'agraden a mi. Sovint pigats com els de la foto però especialment quan el capoll just comença a posar-se negre, també com a la foto.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa