Vadegust
El concurs de menjar calçots de Valls, allunyat del centre i sense públic

El tradicional concurs de menjar calçots, que se celebra l’últim diumenge de gener a Valls, se’n va del centre de la ciutat, es trasllada als exteriors de la sala Kursaal a porta tancada i només serà accessible a mitjans de comunicació. Així s’ha decidit en una reunió aquest dimecres al matí entre l’Ajuntament de Valls i la Cambra de Comerç, organitzadora de la Festa de la Calçotada. La Cambra no vol renunciar a una festa que porta cada any milers de visitants a la capital de l’Alt Camp, ni que enguany s’hagi de sintetitzar a una edició molt limitada. Les restriccions anticovid escanyen el sector de la restauració. Alguns restaurants opten per estar tancats i d’altres exploren altres vies de negoci com comercialitzar salsa o el ‘take away’.

A deu dies perquè se celebri la Gran Festa de la Calçotada, la Cambra de Comerç, com a entitat organitzadora, i l’Ajuntament de Valls s’han reunit per consensuar el format d’aquesta festa multitudinària que, per les mesures anticovid, s’ha reduït als mínims actes i tots concentrats a la sala Kursaal. Del programa original, es manté el concurs de menjar calçots, el gran al·licient de la festa, i el concurs de la millor salsa de calçotada.

Així, s’ha eliminat el concurs de cultivadors de calçots i les demostracions de coure calçots, si bé se’n couran al moment per als participants al concurs de menjar calçots. Tampoc es permetrà la participació de concursants de fora de Valls, un altre dels factors que feia més atractiu -i més competitiu- el concurs. Els participants hauran de mantenir distàncies, distribuïts en taules separades, i amb prèvia presa de la seva temperatura.

L’acte en conjunt durarà d’onze a una del migdia i el concurs -a les 12h- es retransmetrà pel canal de Youtube de la Cambra de Comerç. El secretari de la Cambra, Rafel Castells, explica a l’ACN que no serà com els altres anys, sinó una versió en petit format i molt condicionada per les mesures sanitàries a fi de garantir la seguretat, tot i que no s’ha volgut suspendre en la seva totalitat amb l’objectiu de fer promoció i salvar la temporada.

La restauració, aturada

La restauració està aturada, un escenari inhabitual a l’Alt Camp a mitjan gener ja que en un any normal les calçotades ja estarien en plena marxa. Entre la limitació territorial i la franja horària restringida, alguns restaurants opten per romandre tancats fins que les mesures no canviïn -el Vinyet a Vila-rodona, Mas Boronat a Salomó, etc. Altres opten per aventurar-se amb altres alternatives per explotar aquesta menja d’hivern.

És el cas de Cal Ganxo, a Masmolets, pedania de Valls, un restaurant especialitzat en calçotades fins al punt que d’uns anys ençà els propietaris van aparcar la carta i es van centrar en el menú calçotaire. Ara, amb el restaurant tancat, potencien la comercialització de la salsa i també obren la porta al ‘take away’. L’Alexandra Plana, que regenta l’establiment, destaca que estan ampliant els punts de venda de la seva salsa.

Els pagesos, a l’expectativa

Amb la restauració molt tocada, els pagesos de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, que ja les van passar magres la temporada passada -amb un 25% de la collita perduda- tornen a patir. El president de la IGP, Francesc Xavier Amill, diu que el calçot creix a bon ritme i es preveu una producció de màxima qualitat, però no hi ha sortida als restaurants, on es ven el major volum de la producció. “No pinta gaire bé”, afirma.

A l’agrobotiga de la cooperativa de Valls tampoc reben demanda dels restaurants que acostumen a abastir, tant dins com fora de Catalunya. D’altra banda, però, segons confirma el president de la cooperativa, Joan Linares, les comandes de particulars es mantenen i, fins i tot, són una mica superiors que el novembre i desembre de l’any anterior, una dada que aporta cert optimisme sobre un conreu que es consumeix fins l’abril.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa