Vadegust
El Calamarenys: 25 anys potenciant la singularitat de la potera

Les jornades gastronòmiques del calamar d’Arenys de Mar -conegudes com el Calamarenys-, que se celebren cada mes d’octubre, arriben enguany a la seva 25ena edició. Aquestes jornades van néixer l’any 1995 fruit de la inquietud dels restauradors i de l’Ajuntament d’Arenys de Mar per potenciar la població com a vila de cuina marinera. Es van fixar en el calamar de potera, molt abundant a les costes del Maresme, com a producte estrella per ser el protagonista d’aquesta acció.

El calamar de potera que es pesca a la costa del Maresme, des del far de Calella fins al Masnou, és d’excel·lent qualitat, en part gràcies a una gran comunitat d’algues que hi viu en el seu fons marí. Aquesta mena de calamar rep el seu nom de l’aparell que es fa servir per pescar-lo: la potera. Consisteix en un plom allargat que en una de les seves puntes acaba amb un cercle d’hams corbats. Pescats d’aquesta manera, els calamars arriben a la barca vius i amb la seva pell i tinta intactes. Com que no són arrossegats per xarxes no presenten esgarrapades, estan nets de sorra i fang, el seu color és vermellós i estan recoberts per una mucositat molt característica.

El port d’Arenys de Mar | Turisme Arenys de Mar

Aquest calamar es pesca a la tardor, en època d’aparellament, ja que que en aquesta època els seus òrgans i la seva carn pateixen una transformació que afecta a la seva textura, molt més tendre, i al seu sabor, que es torna més dolç. També són coneguts com els “calamars dolços”.

La 25ena edició del Calamarenys, marcada per la situació derivada de la pandèmia de la Covid-19, s’ha plantejat d’una manera diferent. Així ho ha explicat la regidora de Turisme d’Arenys de Mar, Ona Curto: “Malgrat saber que la situació actual és delicada i que no permet organitzar grans actes, activitats o esdeveniments amb molt aforament, creiem que hi ha maneres i formes de poder-ho celebrar amb totes les garanties possibles”.

Calamars frescos | Pixabay

La voluntat és clara: “Més enllà de poder seguir amb una petita normalitat i poder celebrar 25 edicions de Calamarenys, és també impulsar la gastronomia arenyenca i promocionar les qualitats de la marca Arenys i del producte de proximitat. Ara més que mai, volem fer costat tant el sector pesquer com del sector de la restauració, aconseguint així, captar un dels principals segments turístics que actualment té la vila, el turisme gastronòmic”, assegura Curto.

Així, a part de poder tastar les propostes gastronòmiques amb el calamar com a protagonista dels diferents restaurants d’Arenys de Mar, s’han organitzat tot un seguit d’activitats que permetin gaudir de les jornades tenint en compte la situació actual, com les Rutes al Teu Aire que organitza el Museu d’Arenys de Mar, les sortides amb la golondrina La Marinada amenitzades amb músiques de mar, o les diferents rutes i passejades per les zones més marineres de la població.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa