Vadegust
Eixarcolant vol recuperar coneixements tradicionals sobre les plantes silvestres comestibles
agraph -->

Amb el pas dels anys, molts dels coneixements vinculats a l’agricultura tradicional, la pagesia i la vida rural desapareixen degut a la falta de transmissió oral i escrita d’avis i padrines cap a la seva descendència. Per tal de no perdre aquest patrimoni tan important, el Col·lectiu Eixarcolant -entitat sense ànim de lucre que treballa amb varietats agrícoles tradicionals i plantes silvestres comestibles- ha posat en funcionament un projecte ciutadà que mitjançant 19 nodes o grups territorials operatius duran a terme una tasca de recuperació i divulgació d’aquests coneixements.

Gràcies a la xarxa actual de socis i sòcies del Col·lectiu repartida per tot el territori de parla catalana, s’iniciarà una prospecció etnobotànica i es contactarà amb informants (padrins, agricultors, pagesos…) amb ganes i voluntat de transmetre aquests coneixements en perill de desaparició. Albert Castells, responsable de coordinar la participació dels dinou nodes territorials en el projecte ha recordat que “és molt important arribar a tot el territori per tal de poder recuperar aquells coneixements arrelats a una zona o pobles concrets. Fer partícips a avis i àvies d’una activitat d’aquestes característiques els interpel·la i els recorda el paper fonamental que desenvolupen de transmissió de coneixements a la nostra societat”.

Prospecció a Esterri d’Àneu | Col·lectiu Eixarcolant

També preveuen realitzar diverses activitats pels diferents punts de la geografia amb l’objectiu d’apropar a tothom les potencialitats de les plantes silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals. Cursos, sortides etnobotàniques, xerrades, passejades, tallers i tot un seguit d’accions que contribuiran a transformar el model agroalimentari i social actual vers un de més sostenible i just.

Marc Talavera, responsable tècnic del projecte, ha animat a tothom a participar d’aquesta iniciativa: “Tothom qui vulgui col·laborar voluntàriament en la recuperació i divulgació d’aquest patrimoni té a disposició un node Eixarcolant al costat de casa seva on trobar-hi persones amb les quals compartir interessos i anar recuperant aquests coneixements”. El Col·lectiu Eixarcolant alhora està realitzant diverses formacions en matèria de prospecció etnobotànica per donar les eines a tots aquells socis i sòcies participants.   

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa