Vadegust
Eixarcolant inicia un projecte pioner per cultivar blet blanc com a alternativa de proximitat a la quinoa

El blet blanc (Chenopodium album) és una planta silvestre comestible, amb unes fulles d’un gust exquisit semblant a les dels espinacs, i unes llavors que sense cap mena de dubte poden esdevenir una alternativa de proximitat a la quinoa (Chenopodium quinoa), d’origen americà i el consum de la qual a escala global comporta greus problemes ambientals i socials.

El blet blanc és una espècie que creix com a planta adventícia o espontània en moltes zones del país i, per tant, el seu cultiu permetria obtenir un producte de proximitat mitjançant un cultiu extremadament sostenible. El blet acostuma a localitzar-se fàcilment en zones agrícoles riques en nutrients (principalment nitrogen), de secà i de regadiu, per aquest motiu, a molts camps de cereals hi creixen amb facilitat el blets blancs.

Ara, el Col·lectiu Eixarcolant ha iniciat un projecte pioner per cultivar blet blanc amb l’horitzó de comercialitzar-ne la llavor com a alternativa mediterrània, local i sostenible, a la quinoa. Gràcies a aquest projecte, es pretén aconseguir que aquesta “mala herba” esdevingui un recurs sostenible i interessant per tal de potenciar-ne el seu ús, i que alhora sigui una nova alternativa pels agricultors.

Sembra de Blet Blanc a Santa Margarida de Montbui | Col·lectiu Eixarcolant

Aquesta nova alternativa permetria diversificar l’oferta de productes locals disponibles pels consumidors i alhora contribuir a mitigar la petjada ecològica que suposa a dia d’avui l’elevat consum de quinoa. D’aquesta manera, el consumidor tindria la possibilitat per decidir si vol consumir un producte forani o de proximitat. A més a més, es tracta d’una espècie amb propietats nutricionals equivalents a les de la quinoa: riques en proteïnes, lípids, carbohidrats i minerals, amb l’avantatge de tenir menor quantitat de saponines (antinutrients).

A finals del mes de març es va dur a terme la sembra del blet blanc als camps experimentals, situats al municipi de Santa Margarida de Montbui. Per poder realitzar la sembra es va comptar amb la col·laboració de Virkar, fet que va permetre sembrar aquestes petites llavors amb la màxima precisió. Actualment es realitzen controls setmanals per a comprovar l’evolució del cultiu, el qual es desenvoluparà al llarg de tot l’estiu. La primera collita de blet blanc tindrà lloc a principis de tardor.

Aquesta iniciativa pionera forma part d’un seguit de projectes duts a terme per l’entitat que tenen per objectiu la introducció de les plantes silvestres comestibles i de varietats agrícoles tradicionals al sistema agroalimentari per tal de desenvolupar nous cultius altament sostenibles, adaptats al les condicions locals, i amb un elevat valor afegit pels agricultors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa