Vadegust
Els dos millors torrons de xocolata del supermercat, segons l’OCU

El torró de xocolata cruixent, que fa les delícies de grans i petits, és el torró més consumit per Nadal: les xifres són molt eloqüents, i mostren que es venen el doble que els tradicionals torrons dur (d’Alacant) i tou (de Xixona). I segur que tu saps que és el primer que desapareix en la safata.

Hi ha moltes varietats: torrons de xocolata amb fruita seca, pralinés, amb almívar de llet, amb cafè, però el guanyador continua sent el torró de xocolata cruixent. Per això l’OCU ha seleccionat 17 marques de torró de xocolata cruixent: ha revisat la informació present en l’etiqueta, els seus ingredients, la informació nutricional, els additius i els han portat a un grup d’experts pastissers, perquè els tastessin i donessin la seva opinió sobre aquests dolços. L’OCU també ha valorat el seu preu.

Ni torró, ni xocolata

Tot i que el torró present similituds amb una tauleta de xocolata, i tinguin en comú la presència de cacau, entre una tauleta de xocolata i una de torró de xocolata hi ha moltes diferències.

  • D’entrada, el format: els torrons acostumen a ser molt més gruixuts.
  • Després, el cruixent, que dona nom al producte, i del qual és responsable l’anomenat “arròs inflat”, que no és més que un elaborat amb farines d’arròs, blat de moro i sal.
  • La composició: mentre que una bona xocolata només té com a grassa mantega de cacau, en el cas dels torrons està barrejada amb un altre tipus de greixos vegetals d’inferior qualitat organolèptica, com ara oli de gira-sol, greix de palma, o llard de karité. La falta de “xocolata” els obliga a afegir aromes.

El resultat és, en general, decebedor, i en 8 dels 17 torrons, directament dolent.

Només 9 aproven… i cap és bo

Només dos dels torrons de xocolata analitzats per l’OCU es limiten a usar mantega de cacau, que és el que hauria de ser, evitant aquests altres greixos estranys i són fidels al que ha de ser una xocolata tradicional.

Totes les marques porten aromes afegides, això desvirtua el propi sabor natural del cacau i del llard, i és una llàstima

Un additiu no recomanable

La falta d’ingredients de qualitat se supleix amb el recurs a additius en la composició: de les aromes afegides, que desvirtuen el sabor natural del cacau i el seu llard; als emulsionants… però entre ells hi ha diferències: mentre que l’ús d’alguns, com les lectitines, és acceptable, en altres casos es recorre a productes el consum dels quals és desaconsellable, com passa amb l’E476, polirricinoleat de poliglicerol. Aquest és un additiu que s’usa com a texturitzant en productes amb cacau i confiteria de xocolata, però que pot alterar la mucosa i la flora intestinal, la qual cosa pot a la llarga provocar problemes.

Un torró de xocolata | OCU

Tast decebedor

Si alguna cosa esperem d’un dolç nadalenc és que estigui bo. Passa això amb el torró de xocolata? Perquè, si ens fiem del que expliquen els experts pastissers de l’OCU, no és així:

  • En general, els torrons de xocolata són considerats excessivament dolços. Aquest excés acaba tapant altres característiques dels torrons.
  • Els experts troben errades: falta de lluentor en la xocolata, les barreges no són homogènies, la xocolata no es fon a la boca (lògic, si falta mantega de cacau), falta olor, l’arròs inflat està mal repartit, o bé són masses d’arròs que s’enganxen en els queixals, o són excessivament dures…

Tot això ha provocat que 8 dels torrons de xocolata cruixent de l’estudi no superin la nota mínima per a ser considerats “acceptables”.

Barats, però dolents

Cap mostra analitzada aconsegueix la zona de bona qualitat i només 9 productes aproven l’examen.

Dos són els punts crítics que llastren a aquesta mena de productes:

  • la substitució de la mantega de cacau per greixos d’inferior qualitat,
  • els problemes trobats en el tast.

Al seu favor cal dir que són una de les opcions més assequibles dels dolços nadalencs. Com és habitual les marques blanques són les que tenen els preus més baixos amb una mitjana que ronda els 7 euros per quilo, mentre que les primeres marques s’acosten al doble. Són una alternativa econòmica… però potser és més recomanable optar per altres productes més bons, com una bona tauleta de xocolata.

El Corte Inglés i Picó, els millor valorats

L’únic torró de xocolata cruixent que sobresurt en el tast per sobre de la resta és el torró de xocolata cruixent d’El Corte Inglés, del qual els experts destaquen el seu color brillant, un gruix adequat, una olor que recorda a la xocolata, un cruixent homogeni i bon fos en boca, encara que té poc sabor. Aquest producte, al costat del torró de xocolata Picó, que presenta la millor composició, ja que usa només mantega de cacau, en comptes de substituir-la per greixos d’inferior qualitat, és el millor valorat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa