La cirera és una fruita originària del mig orient, que es produeix molt bé en diferents zones de l’estat espanyol. Destaca pel seu exquisit sabor i pels seus indubtables beneficis nutricionals: la cirera és una fruita molt rica en antioxidants, flavonoides i polifenols, i té a més un important contingut en fibra.
Cirera o picota?
Les picotes són cireres… però no totes les cireres són picotes, segons publica l’OCU. Aquestes són les seves diferències:
– Aspecte. Aparentment, la diferència entre cirera i picota es troba en la cueta: les picotes són un tipus de cireres que acostumen a no tenir-ne, ja que durant la recol·lecció, aquesta queda unida a l’arbre (perquè la seva unió amb el fruit és bastant més fortl). En les altres cireres passa a l’inrevés. Altres característiques que t’ajudaran a diferenciar-les són la grandària i el color, perquè les picotes solen tenir un color vermell més intens i fosc i major grandària que les cireres.
– Sabor i textura. Però la diferència entre cireres i picotes no és només exterior: les picotes solen ser més cruixents, dolces i saboroses que les cireres.
– Temporada. La de les cireres és més primerenca, començant a l’abril, mentre que la temporada de la cirera picota no comença fins el mes de juny.

Les zones de major producció de picotes són Extremadura i Aragó, seguides d’Andalusia i Catalunya. Hi ha una D.O.P. (Denominació d’Origen Protegida) a la Vall del Jerte i una I.G.P. “Cireres de la Muntanya d’Alacant”, encara que no totes les picotes procedeixen d’allà.
Treure partit a les cireres
- Tria les cireres que presenten un aspecte brillant amb un color vermell intens.
- Guarda-les a la nevera (en la zona menys freda) i sense rentar.
- En fresc s’aprofiten al màxim les seves propietats. També poden usar-se en confitures i dolços.