Vadegust
La diferència entre xurros i porres, segons la RAE

Amb el fred sempre venen de gust uns xurros amb xocolata calenta. O unes porres. O són el mateix? La RAE ha publicat un tuit on parla sobre la diferència entre xurros i porres. O no? “Tot i que en el ‘DLE’ es defineixen ‘xurro’ i ‘porra’ com a realitats diferents (la porra com un xurro més gruixut), hi ha zones en les quals s’usa ‘xurro’ per als dos”, ha escrit la RAE a la piulada.

I, seguidament, ha compartit la foto d’uns xurros i ha preguntat als usuaris: “Com li diuen vostès al que es veu en la imatge?” La pregunta ha rebut centenars de respostes, com les següents:

  • A Granada mengem «xurros», no «porres», encara que siguin molt similars.
  • A Alacant, aquests xurros es coneixen com “churritos madrilenys”, que a vegades formen un llacet. Després estan els “xurros”, més gruixuts, que es fan en una roda o espiral. I la rematada d’aquesta roda de xurros, més gruixut encara, es coneix com a “porra”.
  • A Barcelona sempre hem anomenat als estriats, xurros, i als llisos i gairebé buits per dins, porres. Però a Eivissa a aquests últims els hi diuen xurros i no tenen dels altres, fan uns petitons estriats als quals anomenen churritos.
  • Per a mi només existeixen les porres, però els hi dic xurros, de manera que per a mi només existeixen els xurros.
  • A Huelva a tots dos se’ls diu xurros. Concretament el que apareix en la imatge és “xurro de papa” i al més gros, a la porra, se’l denomina xurro de massa. 

I, si consultem la RAE, aquesta és la definició que dona de xurro i de porra:

  • Xurro: Fruita de paella, de la mateixa massa que s’utilitza per als bunyols i de forma cilíndrica estriada.
  • Fruita de paella semblant al xurro, però més gruixuda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa