Vadegust
Una dieta poc saludable augmenta el risc de càncer de pròstata agressiu

Portar una vida saludable té com a claus fonamentals la pràctica d’exercici i una alimentació sana i equilibrada però, encara que tots dos aspectes proporcionen grans beneficis per a la salut i milloren la qualitat de vida, la dieta té un valor afegit ja que, segons revela un estudi liderat per investigadors de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), seguir una dieta poc saludable podria augmentar el risc de desenvolupar un càncer de pròstata agressiu.

“Els nostres resultats indiquen que evitar hàbits dietètics poc saludables podria ser la millor estratègia nutricional per a prevenir el càncer de pròstata agressiu“, afirma l’autora principal de l’estudi, la doctora Adela Castelló-Pastor, de l’ISCIII i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBERESP).

L’estudi, de la cohort espanyola European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition publicat en ‘BJU International’, va avaluar les dietes de 15.296 homes reclutats a Espanya entre 1992 i 1996. Entre aquests homes, es van identificar 609 casos de càncer de pròstata durant una mitjana de seguiment de 17 anys. Les dietes es van classificar en occidentals, prudents i mediterrànies.

Bullit de diverses verdures | Pixabay
Bullit de diverses verdures | Pixabay

El patró dietètic occidental consistia en una ingesta elevada de productes lactis rics en greix, carn processada, cereals refinats, dolços, begudes calòriques, menjar precuinat i salses, i una ingesta baixa de productes lactis baixos en greix i cereals integrals.

El patró dietètic prudent es caracteritzava per una elevada ingesta de productes lactis baixos en greix, verdures, fruites, cereals integrals i sucs.

I el patró dietètic mediterrani representava una ingesta elevada de peix, verdures, llegums, patates cuites, fruites, olives i oli vegetal, i una ingesta baixa de sucs.

Els investigadors no van detectar cap efecte sobre el risc de càncer de pròstata amb els patrons dietètics prudent i mediterrani, però sí que es va observar un efecte perjudicial amb el patró dietètic occidental. Aquest efecte només es va observar en els tumors agressius.

A més, la coatura principal de l’estudi, Marina Pollán, de l’ISCIII i CIBERESP, també assegura que “substituir la ingesta de productes dietètics de tipus occidental per productes característics de la dieta mediterrània també podria disminuir el risc d’altres malalties cròniques“.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa