Vadegust
Una dieta i un estil de vida saludables redueixen 5 anys l’edat biològica

Les intervencions dietètiques i d’estil de vida poden ser capaces de reduir l’envelliment biològic i tenen el potencial d’influir en la durada de la salut, l’esperança de vida i la càrrega econòmica de l’envelliment.

Així ho demostra un estudi publicat a ‘Aging’ i ‘Aging-US’, dirigit per la investigadora Kara N. Fitzgerald, de l’Institut de Medicina Funcional de la Virgínia Commonwealth University (els Estats Units), amb la col·laboració de l’Associació Americana de Nutrició, realitzat sobre sis dones que van completar una dieta i un programa d’estil de vida dissenyat per a impactar en la metilació de l’ADN i les mesures d’envelliment biològic.

Una dieta que doni suport a la metilació i una intervenció en l’estil de vida poden influir favorablement en l’edat biològica en tots dos sexes durant la mitjana edat i la vellesa”, comenten els experts que han realitzat l’estudi.

La intervenció d’estil de vida modificable utilitzada pels participants en aquesta sèrie de casos es va investigar per primera vegada en un assaig clínic pilot en el qual els participants (tots homes d’entre 50 i 72 anys) van reduir la seva edat biològica en una mitjana de 3,23 anys en comparació amb els controls.

La sèrie de casos dels quals aquí s’informa es va dur a terme per a aprofundir en la recerca d’una intervenció modificable sobre l’estil de vida que, en gran manera, era la mateixa en altres poblacions; sobretot, en les dones.

Dieta, son, exercici i relaxació

L’equip va dur a terme una actuació consistent en un programa de vuit setmanes. Aquest incloïa orientació sobre dieta, son, exercici i relaxació, suplements de probiòtics i fitonutrients i assessorament nutricional.

Una dona corrent | Pixabay
Una dona corrent | Pixabay

Concretament, la intervenció dietètica consistia a ingerir setmanalment la quantitat equivalent a dues tasses de verdures de fulla verda (incloent col arrissada, bledes i espinacs, entre altres, però excloent les típiques d’amanides, com la romana, la iceberg o la barreja de primavera); dos de verdures crucíferes (incloent bròcoli, col, coliflor, cols de Brussel·les, ruca, col arrissada, fulles de mostassa, créixens, colinap, colinap, rave, bleda, nap); tres tasses de verdures de color intens; un quart de tassa de llavors de carabassa; un altre quart de llavors de gira-sol; 2 porcions d’adaptògens de metilació; 1 o 2 remolatxes; una porció d’ou (de 5 a 10 per setmana) i probiòtics (2 càpsules). Els experts també van incloure en la dieta olis “saludables”, com el d’oliva.

També es requeria fer exercici durant almenys 30 minuts al dia durant cinc dies a la setmana; practicar exercicis de respiració almenys dues vegades; dormir almenys 7 hores al dia; dejunar de 7 de la tarda a 7 del matí, i beure 8 gots d’aigua al dia.

Disminució de gairebé 5 anys de mitjana

Cinc dels sis participants van mostrar una reducció de l’edat biològica d’entre 1,22 i 11,01 anys respecte a la seva edat biològica basal. Va haver-hi una diferència estadísticament significativa en l’edat biològica mitjana dels participants abans (55,83 anys) i després (51,23 anys) de la intervenció de dieta i estil de vida de 8 setmanes, amb una disminució mitjana de 4,60 anys.

L’edat cronològica mitjana a l’inici del programa era de 57,9 anys i totes les participants menys una tenien una edat biològica inferior a la seva edat cronològica a l’inici del programa, la qual cosa suggereix que els canvis en l’edat biològica no estaven relacionats amb la millora de la malaltia i que, en canvi, podrien atribuir-se a mecanismes d’envelliment subjacents.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa