Vadegust
Deu errors que comets quan vols conservar el pa a casa

Durant les festes és molt freqüent tenir el pa congelat a casa i treure’l una estona abans de cadascun dels àpats familiars. Però sovint cometem errors a l’hora de guardar-lo i conservar-lo a casa. És per aquest motiu que RAC1 ha parlat amb diversos flequers per tal que donin algunes idees clau per evitar que el pa es faci malbé quan el tenim a casa.

1) Pensar que el pa industrial es conserva més bé: El pa elaborat de manera industrial, en grans quantitats, es conserva més malament que el que s’ha fet en un forn de confiança a la manera artesanal, amb els millors ingredients. L’industrial es fermenta una sola vegada, les peces es congelen per distribuir-les i es recou en forns d’aire forçat. Aquest procediment permet que el resultat sigui un pa que s’asseca o degrada en menys temps que el fet en una fleca especialitzada, que pot mantenir-se en bones condicions fins a cinc dies.

2) Fer servir bossa de plàstic en els pans cruixents: La bossa de plàstic és el pitjor sistema per conservar un pa cruixent, o sigui, del que té la crosta seca, com la barra o el de pagès. Això és així perquè el pa és un aliment higroscòpic, que atreu l’aigua del seu ambient i per tant és molt receptiu a l’humitat. Si l’introduïm en un material impermeable com el plàstic, on es genera humitat, el pa l’absorbirà i ens quedarà tou, perdrà la duresa de la crosta i la seva textura cruixent.

3) Guardar el pa de motlle com si fos una barra: Amb el pa tou passa el contrari que amb el pa cruixent, la bossa de plàstic és un conservant ideal. Perquè amb la seva textura ja és tova per definició, perquè està en un ambient que manté la humitat, en conservarà la tendresa i evitarem que s’assequi. És important no refiar-nos i no deixar-lo gaire temps guardat, perquè, com que conserva bé la humitat, pot arribar a aparèixer floridura.

4) Conservar el pa en llocs freds o amb corrent d’aire: Tret que ens dediquem a congelar-lo, el fred no li agrada gens al pa. El resseca, en canvia la textura i contribueix a endurir la molla. Per això, si comprem una barra de pa o un rodó de pagès ben cruixent, el guardarem a temperatura ambient i en una zona allunyada del sol directe.

5) Pensar que com més petit, més bé es conserva: és un error comprar panets petits pensant que es conservaran més temps. Passa tot el contrari. Com més gros sigui el pa, més temps es mantindrà en bon estat.

Pa de pagès | Pixabay

6) Tallar-lo en llesques: Comprar el pa ja tallat en llesques és còmode i ens facilita consumir-lo, però no és la millor manera de conservar-lo més temps.

7) Creure que la molla menys compacta es conserva més bé: Avui dia trobem una gran oferta de tipus de pa. En principi, el procés de conservació és el mateix per a tots, ja siguin integrals o d’altres farines, amb les diferències que hem marcat en punts anteriors entre els tous i els cruixents.

8) No recórrer a la torradora: Si heu deixat el pa sense cobrir en una zona airejada i se us ha assecat, no el llenceu! Encara teniu una oportunitat de menjar-lo sense trencar-vos una dent fent servir l’últim recurs: la torradora.

9) Congelar el pa sense protegir-lo: Congelar el pa és un bon recurs de conservació si volem que no ens en falti durant tota la setmana, sempre respectarem unes normes bàsiques. La més important, “conservar-ne bé la humitat, embolicant-lo bé per aïllar-lo de l’aire”, explica Barriga, que ens aconsella cobrir-lo amb un paper d’alumini i posar-lo en una bossa de plàstic. O bé, només amb bossa de plàstic o en un tàper hermètic.

10) Fer servir el microones: Hem de ser conscients que quan congelem el pa perdrem la crosta cruixent, però no ens hem d’espantar perquè en la majoria de casos és perfectament recuperable “amb cinc minuts de torradora o forn”, apunta Xavier Barriga, tot i que pot ser que alguns perdin una mica de crosta en el procés. És molt millor recórrer a aquests aparells abans que al microones, “que es limita a escalfar el pa i estovar-lo, i a més ràpidament torna a endurir-se”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa