Vadegust
La Seu d’Urgell reuneix els cuiners Slow Food de Catalunya

La Seu d’Urgell ha acollit aquest dilluns la trobada anual del col·lectiu de Cuineres i Cuiners Slow Food Km0, en un moment en què aquest moviment té cada cop més presència i reconeixement. Ara per ara, més d’una cinquantena de restaurants d’arreu de Catalunya hi estan acreditats pel fet d’utilitzar productes de qualitat, proximitat i de comerç just. També hi ha disset menjadors escolars que compleixen aquests criteris i, en aquest cas, l’objectiu passa també per sensibilitzar als infants com a futurs consumidors. La jornada d’enguany es va dur a terme en format virtual el mes de març passat, però s’ha volgut organitzar-ne una altra de presencial en la qual, a més, s’ha aprofitat per fer un petit homenatge a la transhumància.

La jornada s’ha celebrat enmig d’un ambient festiu en el qual s’ha volgut reconèixer el compromís de restaurants i menjadors escolars de Catalunya que aposten pel producte de proximitat. El president del col·lectiu de Cuineres i Cuiners Slow Food Km0, Isaac Gómez, ha explicat que cada cop hi ha més consciència entre la gent envers aquest moviment i que els clients valoren la seva feina i són més exigents en qüestions d’aquest tipus.

Pel que fa al reconeixement als menjadors escolars, Gómez ha explicat que aquest va començar fa quatre anys. “Alimentem als nens que seran futurs consumidors i podran exigir que el lloc allà on mengin tingui uns altres criteris”, ha afirmat el president dels cuiners de Km0. En aquest sentit, ha detallat que la seva filosofia passa per treballar de forma estreta amb els productors, recuperar llavors tradicionals i buscar productes de qualitat i proximitat que siguin sostenibles i pel qual es rebi un preu just.

Per la seva banda, el cuiner i propietari de l’Hostal Cal Fuster de Serrateix (Berguedà), Manel Cardona, que ha organitzat enguany la trobada, ha explicat que el seu objectiu és promocionar el territori i intercanviar experiències. Respecte al moment pel qual passa el moviment, ha dit que actualment els grans restaurants també estan apostant per un tipus de cuina sostenible i que fa uns tres anys que s’ha experimentat un canvi en les demandes dels clients que beneficia els criteris que promou aquesta entitat.

Durant la jornada, el públic ha pogut gaudir de degustacions i demostracions culinàries. També s’han instal·lat un mercat amb productes de proximitat pirinencs i s’ha ofert un dinar on s’ha volgut fer un homenatge a les persones que mantenen la transhumància. Com a novetat, s’ha volgut reconèixer de forma especial als cuiners que fa deu anys que formen part del col·lectiu. L’acte ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell, l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran i el Grup d’Acció Local Alt Urgell-Cerdanya, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa