Vadegust
Una cuinera i influencer assegura que el pa amb tomàquet no és català

El pa amb tomàquet no és català. Això és el que assegura la cuinera i influencer Ainhoa Aguirregoitia. En una entrevista a la secció ‘Al dente’ del programa ‘Hoy por hoy’ de la Cadena Ser, que condueix Àngels Barceló, Aguirregoitia ha dit: “Tu sabies que el pa refregat no és català?”. I, davant d’aquestes declaracions, la presentadora del programa, que és catalana, es mostrava molt sorpresa: “Perdona?”. I fins i tot ha arribat a insistir: “Perdona? Que el pa amb tomàquet, que el tomàquet refregat, no és català?”.

I, seguidament, la cuinera i influencer afirmava, sense retractar-se: “No és d’origen català”. “Què és, d’Alacant?”, ha preguntat Barceló i la col·laboradora ha passat llavors a explicar l’origen d’aquest plat tan típic a Catalunya. “Està la cosa entre Andalusia i Múrcia. El van portar els immigrants treballadors allà, perquè no tenien amb què emplenar-se els entrepans perquè el que feien era treballar com a condemnats. L’única cosa que tenien era una mica de tomàquet i una mica de pa i van començar a fer-se entrepans de tomàquet”, ha explicat, tota convençuda.

“No et portaré la contrària, perquè no tinc documentació. Però emocionalment, t’estic portant la contrària. Estàs atemptant contra un símbol de Catalunya“, ha comentat la directora del programa de la SER, divertida. “Aparco per a la setmana vinent la discussió”, ha afegit, reptant a la seva col·laboradora a un segon round.

Pa amb tomàquet | Flickr
Pa amb tomàquet | Flickr

“Mira, jo si ve de Múrcia, el meu avi era murcià i tampoc diré res si ve de Múrcia, però… estàs tocant aquí un símbol una mica complicat“, ha comentat Barceló, abans d’introduir un matís més culinari en la conversa. “Hi ha una cosa que em sembla important, perquè tu estàs parlant de refregat, que és veritat que aquí a Madrid si demanes un pa amb tomàquet te’l posen amb el tomàquet ratllat per sobre. A mi m’agrada refregat”, ha dit.

Aguirregoitia ha coincidit i ha assenyalat que a ella, a més de refregat, li agrada que “si el ratllaran i el posaran per sobre, que l’hagin colat per a treure-li tota l’aigua”. “I que no et posin un pegot… que te’l posin en la seva justa mesura”, ha afegit Barceló. “Clar, el que sigui just, necessari i insisteixo, sobretot que hagi perdut part de l’aigua. I aquesta és una altra: no tots els tomàquets serveixen per a refregar“, ha conclòs la col·laboradora.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fat boy a març 25, 2023 | 19:46
    Fat boy març 25, 2023 | 19:46
    Noi, si no arriben a venir els andalusos i els murcians encara viuriem a les coves. Com els alemanys sense els turcs.
  2. Icona del comentari de: Observador a març 27, 2023 | 08:01
    Observador març 27, 2023 | 08:01
    Doncs és possible. Com la pasta italiana, símbol de la cuina d'aquest país, que te un origen xinés; Marco Polo la va portar i ja ho veieu. Tanmateix sembla clar el motiu se sucar el pa amb tomàquet: estovar la llesca una mica seca. I que l'origen no pot anar més enrera de la descoberta d'América: es tomàquets van venir d'allà.
  3. Icona del comentari de: Núria a març 27, 2023 | 14:32
    Núria març 27, 2023 | 14:32
    Em contaba el meu pare que la seva avía ja s el " restregava"per que només tenien pa sec. El meu pare si visques tindria 91 anys. Conteu els anys de la meva besavia. No crec que haguesin arribat els andalusos ni els murcians a treballar al país. A més estic parlant d un petit poble de la Ribera del Ebre, poca influencia tindrien de la capital

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa