El pa amb tomàquet no és català. Això és el que assegura la cuinera i influencer Ainhoa Aguirregoitia. En una entrevista a la secció ‘Al dente’ del programa ‘Hoy por hoy’ de la Cadena Ser, que condueix Àngels Barceló, Aguirregoitia ha dit: “Tu sabies que el pa refregat no és català?”. I, davant d’aquestes declaracions, la presentadora del programa, que és catalana, es mostrava molt sorpresa: “Perdona?”. I fins i tot ha arribat a insistir: “Perdona? Que el pa amb tomàquet, que el tomàquet refregat, no és català?”.
I, seguidament, la cuinera i influencer afirmava, sense retractar-se: “No és d’origen català”. “Què és, d’Alacant?”, ha preguntat Barceló i la col·laboradora ha passat llavors a explicar l’origen d’aquest plat tan típic a Catalunya. “Està la cosa entre Andalusia i Múrcia. El van portar els immigrants treballadors allà, perquè no tenien amb què emplenar-se els entrepans perquè el que feien era treballar com a condemnats. L’única cosa que tenien era una mica de tomàquet i una mica de pa i van començar a fer-se entrepans de tomàquet”, ha explicat, tota convençuda.
“No et portaré la contrària, perquè no tinc documentació. Però emocionalment, t’estic portant la contrària. Estàs atemptant contra un símbol de Catalunya“, ha comentat la directora del programa de la SER, divertida. “Aparco per a la setmana vinent la discussió”, ha afegit, reptant a la seva col·laboradora a un segon round.

“Mira, jo si ve de Múrcia, el meu avi era murcià i tampoc diré res si ve de Múrcia, però… estàs tocant aquí un símbol una mica complicat“, ha comentat Barceló, abans d’introduir un matís més culinari en la conversa. “Hi ha una cosa que em sembla important, perquè tu estàs parlant de refregat, que és veritat que aquí a Madrid si demanes un pa amb tomàquet te’l posen amb el tomàquet ratllat per sobre. A mi m’agrada refregat”, ha dit.
Aguirregoitia ha coincidit i ha assenyalat que a ella, a més de refregat, li agrada que “si el ratllaran i el posaran per sobre, que l’hagin colat per a treure-li tota l’aigua”. “I que no et posin un pegot… que te’l posin en la seva justa mesura”, ha afegit Barceló. “Clar, el que sigui just, necessari i insisteixo, sobretot que hagi perdut part de l’aigua. I aquesta és una altra: no tots els tomàquets serveixen per a refregar“, ha conclòs la col·laboradora.