Vadegust
Cuinar amb fregidora d’aire: pros i contres

Les anomenades fregidores d’aire són en realitat un petit forn on una resistència genera calor i un ventilador distribueix aquesta calor per l’interior. L’aliment s’escalfa per convecció, d’una manera més o menys uniforme i perd una mica d’aigua.

Diferent del fregit convencional

Els processos físics que es produeixen en una fregidora d’oli i en una fregidora d’aire són diferents, i no tot el que es fa en una fregidora d’oli es pot cuinar en una fregidora d’aire: en qualsevol cas els resultats són diferents des del punt de vista nutricional i organolèptic.

Des del punt de vista organolèptic, el producte fregit crea una crosta cruixent que manté l’interior més sucós, a més l’oli retira humitat d’aquesta crosta superficial i li dona palatabilitat, aportant aromes i sabors característics.

Des del punt de vista nutricional també hi ha diferències, ja que l’aliment fregit incorpora una certa quantitat de greix mentre que en la fregidora d’aire la quantitat de greix és molt menys (i clar, també les calories de l’aliment)

Molta menys greix

L’OCU ha comparat el contingut en greixos després de “fregir” patates, carabassons o pollastre (sense empanar) en una fregidora clàssica i en una fregidora d’aire: les diferències són realment sensibles en aliments com les patates o uns carabassons. Si es fregeixen amb pell (les patates, per exemple), es redueix el contingut en greix amb la fregidora d’oli.

Una fregidora d’aire | OCU

Pros i contres de cuinar amb una fregidora d’aire

Quins són els punts a favor de les fregidores d’aire respecte a altres tipus de cocció? I quins “peròs” se’ls poden posar?

A favor, una cocció més saludable i econòmica

  • S’aconsegueixen aliments cuinats amb menys greix i menys calories.
  • Són una bona solució en cas d’aliments prefregits congelats (patates, nugets…): són aliments precuinats en els quals ja s’ha produït la crosta de fregit. Amb una miqueta d’oli, ben col·locats en la fregidora d’aire, amb espai perquè l’aire circuli, poden fer-se a tot arreu per igual i evitem incorporar més greixos en aquests productes.
  • La despesa energètica és menor que en altres cuinats: usar dues hores setmanals la fregidora d’aire suposa una despesa de 1,8 euros al mes, enfront de 2,8 del forn tradicional, 3,2 de la fregidora d’oli i els més de 4 euros de la placa d’inducció: per a porcions petites resulta molt útil i econòmic usar-la en comptes del forn. A més, respecte a la fregidora tradicional, s’estalvia oli.
  • Fàcil neteja, molt més que el forn o la fregidora d’oli, fins i tot es pot ficar en el rentavaixella.

Algunes limitacions

  • Fins i tot amb bons resultats, no s’aconsegueix la mateixa textura o sabor característics dels aliments fregits. En els aliments amb arrebossats casolans a base d’ou i farina, perquè és més difícil aconseguir una cocció uniforme.
  • El cuinat és més lent que una fregidora d’oli: aconseguir “fregir” unes patates pot trigar fins a 20 minuts cada tanda.
  • La seva capacitat és limitada, menor que la d’un forn, per la qual cosa no és una bona opció si es cuina per a bastanta gent o per a una família mitjana-gran: es necessitarien fer diverses tandes i porta temps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa