Vadegust
Cremes de verdures del supermercat: quina escollir?

Les verdures són bones per a prendre durant tot l’any. Cada estació té les seves fruites i verdures de temporada, una època determinada en la qual es troben en el seu estat òptim de maduresa, sabor, i, en la qual, a més, es poden comprar a millor preu.

El que és clar és que és necessari consumir vegetals diàriament. No hi ha cap verdura (o hortalissa) completa o millor que una altra. Per això és important variar el tipus (origen botànic), així com la manera de preparació per a afegir varietat, diferents sabors i textures a la dieta.

Verdures en la teva dieta, diàriament

Verdures i hortalisses permeten tot tipus d’elaboracions culinàries: poden prendre’s crues en amanida, al vapor, cuites, rostides o fregides, preparar-les senceres, en trossos o triturades. Són ideals tant per a dies de fred com de calor. Com a primer plat de cullera, el gaspatxo i el salmorejo són les sopes refrescants de l’estiu. I quan arriba el fred, ve de gust una bona crema de verdures calenta.

Les verdures i hortalisses en general són aliments indispensables per a la nostra alimentació. Aporten poca energia i són riques en fibra, vitamines i minerals, a més de tenir fitonutrients (tanins, fenols) que ens ofereixen protecció davant de malalties degeneratives, la qual cosa genera una disminució de la mortalitat i una major expectativa i qualitat de vida.

Cremes de verdures: un bon plat de cullera

Una crema o puré de verdures és una estupenda opció per als nostres menús.

Les cremes de verdures són, per tant, una bona manera de consumir vegetals. Fer una crema casolana és bastant senzill, sempre que es tinguin els ingredients. Les cremes envasades de supermercat ens ho donen tot fet, és a dir, no cal comprar verdures, patata, ni posar-se a cuinar, i podem tenir un envàs en el rebost preparat per al dia que ens vingui de gust prendre una crema calenta. Però, des del punt de vista nutricional, són igual de bones que les casolanes?

Una crema de pèsols | Pixabay

Cremes del súper: com les casolanes en el 50% dels casos

L’OCU ha analitzat 36 cremes: 18 de verdures en general i 18 de carabassa. La seva valoració nutricional és bona o molt bona, sobretot perquè són poc calòriques, no tenen greixos ni sucres afegits i estan bé de sal, nutrients que convé vigilar.

No obstant això, el percentatge de verdures emprat en la seva elaboració és baix, difícilment arriba al 50% del producte. Amb aquesta baixa proporció de verdures no s’aconsegueix el que ha de ser una ració de verdures, per la qual cosa es fa necessari prendre més al llarg del dia, per exemple, amb una amanida o una guarnició abundant a base de verdures.

A més de verdures, en la meitat de les cremes envasades analitzades s’afegeixen ingredients amb funcions tecnològiques, com són els espesants, el suc concentrat de tomàquet per a donar color i les aromes; tot això fa que la recepta de la crema no se sembli a una recepta casolana.

També és possible trobar cremes envasades amb els mateixos ingredients que pugui haver-hi en un rebost casolà, i cap més, com així ocorre en el 50% de les cremes analitzades.

Altres curiositats que resulten de l’anàlisi:

-No hi ha problemes microbiològics. En el procés de conservació al qual se sotmeten en la indústria han patit un tractament tèrmic tal que els recomptes recorden una esterilització.
– Atenció a la concentració de nitrats. Es poden trobar nivells de nitrats elevats tant en les cremes de carabassa com de verdures, però són els preparats que contenen bledes els que mostres nivells més alts. Els nens de poca edat no haurien de consumir-les i les persones grans, amb poca freqüència.
– No s’han detectat problemes de pesticides.
– En el tast realitzat per un panell d’experts de l’OCU, les cremes estan bones en general, lleugerament millors les cremes de carabassa que les de verdures. No obstant això, cap destaca per presentar defectes en el tast.

Més barates si són de marca de distribuïdor

El preu mitjà d’un litre de crema és de 4,16 euros. Tot i que les cremes de marca de distribuïdor (de la marca de l’establiment on es venen) són un 35% més barates que les de marques comercials. Si s’opta per una crema elaborada amb ingredients procedents de l’agricultura ecològica, el seu preu s’incrementa en un 62%.

Per tipus de cremes, no hi ha grans diferències per varietat. Les cremes de verdura costen de mitjana 4,21 €/litre i les de carabassa 4,11 €/litre.

Entre les més barates, dues cremes destaquen per la seva bona relació qualitat/preu, totes dues de marca de distribuïdor:

  • Crema de Carabassa Eliges (Grup IFA). Preu: 1,10 €/brik de 500 ml (2,20 €/l). A favor: bon color, bona composició nutricional. En contra: la quantitat de verdures és inferior al 50% del producte; conté aromes.
  • Crema de Verdures Eroski. Preu: 1,10 €/brik de 500 ml (2,20 €/l). A favor: bona composició nutricional, bé de color i etiquetatge. En contra: només un terç de verdura en la seva composició; conté espesantes i extracte de llevat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa