Algunes cooperatives de les Garrigues han registrat un increment de les vendes d’oli d’oliva aquests dies, sobretot a través d’internet. Moltes ho atribueixen a les conseqüències de la guerra a Ucraïna amb la crisi de l’oli de gira-sol (molts supermercats n’han racionat la venda per persona com a conseqüència de l’excessiva demanda), i l’obsessió d’alguns compradors d’acumular producte per si de cas.

Una de les cooperatives que ha notat aquest increment de venda ha estat la Cooperativa d’Arbeca, i el seu president, Jaume Gotsens, ha explicat que des del 4 març estan tenint una “allau” de comandes, per internet, però també presencialment a la botiga. Molta gent també els truca per preguntar si s’acabarà l’oli o si s’apujarà el preu. Per donar resposta a la demanda han hagut de contractar tres persones més per reforçar la cadena d’envasat d’oli, ja que les vendes han pujat entre un 380 i un 400% en comparació al març de 2021.

Envasat d’oli d’oliva a la Cooperativa l’Arbequina d’Arbeca, a les Garrigues | ACN

Gotsens és dels que opina que la situació ve derivada de la crisi per la guerra a Ucraïna però no ho atribueix al fet que els qui fins ara consumien més oli de gira-sol s’hagin passat al d’oliva. Més aviat pensa que els compradors són els consumidors habituals que possiblement hagin avançat les compres de l’estiu davant el temor que es pugui acabar l’estoc. També és possible que la restauració hagi apostat per comprar més oli d’oliva i tot plegat fa que l’increment registrat els darrers dies hagi estat “espectacular”.

Per la seva banda, el gerent comercial de la Cooperativa de Sant Isidre de les Borges Blanques, Francesc Vilanova, també ha constatat un increment marcat de vendes a causa de la guerra. En aquest sentit, destaca que el client principal és català, sobretot de l’àrea metropolitana i de la Catalunya central. Vilanova atribueix la pujada de les vendes al fet que la gent té por i han volgut acumular producte “per si de cas”.

Demanda generalitzada a la DOP Garrigues

El president de la DOP Garrigues, Enric Dalmau, ha confirmat que l’increment de la demanda ha estat generalitzat a totes les cooperatives de la DOP. Fins hi tot s’han trobat amb gent que ja havia fet la compra de l’oli per tot l’any i que aquesta setmana “han repetit”. Dalmau ha assegurat que hi ha “psicosi” i por entre la gent per la guerra a Ucraïna i això ha fet multiplicar les vendes per dos, tres i fins i tot quatre, en comparació a un any normal.

Garrafes d’oli d’oliva a la botiga de la Cooperativa l’Arbequina, d’Arbeca, a les Garrigues | ACN

“No cal patir per la falta de subministrament”

Vilanova ha remarcat que no cal patir per la falta de subministrament d’oli d’oliva, ni a curt, ni a mig, ni a llarg termini. “Tenim suficient producció per abastir les demandes dels clients”, ha assegurat, per la qual cosa ha fet una crida a la calma i la tranquil·litat. En aquest sentit, Vilanova ha valorat positivament l’augment de vendes al detall, ja que els socis de la cooperativa se’n poden beneficiar perquè se’ls pot pagar més bé.

De moment, però, les cooperatives no es plantegen apujar el preu de l’oli, que està fixat entre els 5 i 5,5 euros els litre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa