Vadegust
Cooperatives agrícoles ebrenques adapten espais per garantir la seguretat
agraph -->

Les cooperatives agrícoles de les Terres de l’Ebre comencen a adaptar les seves instal·lacions per garantir la seguretat de treballadors i clients davant la crisi de la covid-19. Amb la pròxima campanya de cítrics ja a l’horitzó, la cooperativa Soldebre, la més gran del territori, ha decidit eixamplar l’espai entre treballadors al seu magatzem i reorganitzar els horaris per minimitzar possibles riscos. Ho fa afegint una nova línia de confecció manual de cítrics, a les tres existents, per mantenir una distància mínima interpersonal de dos metres respecte el mig actual. La implementació d’aquestes mesures, inclosa la instal·lació de mampares de metacrilat a l’agrobotiga, afectarà també l’almàssera i requerirà ampliar els vestidors.

Soldebre adapta ja les seves instal·lacions a un escenari posterior al confinament però no exempt de restriccions i una normativa de seguretat laboral previsiblement més estricta per evitar possibles contagis i rebrots. Noves mesures i protocols previstos en el pla de contingència que elaborar l’entitat per assegurar la salut i la seguretat dels treballadors en previsió que, un cop es reprengui l’activitat, s’hagin de seguir les prescripcions de les autoritats sanitàries. Des de la distància entre els treballadors a l’accés i distribució dels vestidors, que seran objecte d’obres de reforma. “Aspectes que fins ara no havíem tingut en compte i ara hem conegut una altra realitat”, ha apuntat a l’ACN el gerent de la cooperativa, Pere Albacar.

Després d’instal·lar mampares protectores de metacrilat als espais d’atenció al públic com l’agrobotiga –pròximament serà el torn al magatzem d’adobs-. A l’accés principal de l’establiment i les oficines, un treballador dispensa gel hidroalcohòlic. Ara, però, la principal tasca que té davant bona part del personal propi de l’entitat és l’adaptació del magatzem de cítrics. Durant l’època de màxima efervescència de la campanya citrícola hi poden treballar prop de 200 persones. A l’estiu, a més, Soldebre presta els serveis de magatzem i manipulació als productors de fruita, fet que obliga a tenir preparades les instal·lacions per acollir desenes de treballadors.

Per solucionar el principal problema que planteja el nou escenari de seguretat laboral, la necessitat d’establir una distància mínima de dos metres entre treballadors, s’està instal·lant una quarta línia de confecció anual, ampliant en un 33% la longitud actual. S’evitarà, així, que treballin “enganxats” i la redistribució de l’espai on fins ara treballaven dos persones permetrà garantir aquesta mínima distància, apunta Ximo Valldepérez, responsable de cítrics de la cooperativa.

Aquestes actuacions sobre les instal·lacions es complementaran amb canvis en l’organització del treball i els torns, adaptades a les recomanacions sanitàries. “Hem pensat diverses alternatives: per evitar coincidències de tothom a l’inici dels torns, fer una entrada i sortida esglaonada, fen incorporacions cada 15 minuts. Amb això disminuïm la capacitat productiva però incrementem la seguretat”, detalla Valldepérez. En el cas que es fes necessari establir una separació física, Soldebre preveu també la possibilitat d’instal·lar mampares de metacrilat de separació entre treballadors. En breu, també, esperen rebre els EPIs per protegir els treballadors que han encarregat conjuntament a través de la Federació de Cooperatives Agràries.

Albacar apunta que, de moment, no tenen la xifra exacta de la despesa que suposaran totes aquestes actuacions, tot i reconèixer que serà “important”. “Però tenim molt clar des d’un primer moment que la inversió val la pena i s’ha de fer per garantir la seguretat dels treballadors i l’abastiment dels nostres clients. Pertanyem al sector primari, fonamental, subministrem cítrics i oli d’oliva, productes de primera necessitat que hem de garantir que de cara la pròxim campanya arribin en perfectes condicions als consumidors”, subratlla.

Operaris de Soldebre treballant per ampliar la capacitat del magatzem de cítrics de la cooperativa | ACN

El coronavirus pot incrementar la demanda de cítrics

Amb 1.500 socis i una facturació anual que oscil·la entre els 12 i els 15 milions d’euros –amb un pes del 60% de l’oli de l’oliva i el 40 per cent restant, dels cítrics-, Soldebre confia produir aquesta pròxima campanya al voltant d’uns 12 milions de quilos de taronges i mandarines. Una previsió –encara preliminar- esperançadora, tenint en compte que la climatologia ha condicionat negativament aquesta última collita, que s’ha quedat al voltant de la meitat.

En qualsevol cas, el sector ebrenc manté l’esperança que la crisi del coronavirus pugui ajudar-los a remuntar el vol després d’uns últims anys extremadament complicats. “El cítric és sinònim de salut, de vitamina C i és un producte que el consumidor aprecia molt sobretot en èpoques de prevenció i refredats. Creiem que la demanda pujarà. Els productes naturals no ultraprocessats el consumidors els utilitza com a productes de capçalera i tornaran a ser un altre cop de primera necessitat”, ha tancat Albacar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa