Vadegust
Consumir ou protegeix de l’Alzheimer a qui no segueix la dieta mediterrània

Un estudi de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) revela que el consum d’ous està associat a un menor risc de patir demència, especialment Alzheimer, en els adults que no segueixen la dieta mediterrània. En canvi, aquest consum no aporta cap efecte neuroprotector extra a les persones que ja segueixen aquesta dieta. Els ous contenen aminoàcids essencials, vitamina B i diversos components bioactius.

Ous benedict | Pixabay
Un ou benedict | Pixabay

A l’estudi hi han participat 25.000 persones de l’estat espanyol, d’entre 30 i 70 anys. A aquestes se’ls hi ha analitzat la dieta a través d’un qüestionari i se’ls ha fet seguiment durant 20 anys per veure si desenvolupaven algun tipus de demència. Del total, 770 van patir demència, 520 dels quals Alzheimer. 

El líder de l’article i investigador principal del grup de recerca en Nutrició i Càncer de l’IDIBELL i de l’ICO, Raül Zamora-Ros, assenyala que una possible explicació al fet que el consum d’ous només sigui beneficiós en persones que no segueixen la dieta mediterrània seria que els individus amb una dieta saludable ja incorporen aquests compostos beneficiosos a través d’altres aliments.

Dos ous frescos i un ou ferrat | Pixabay
Dos ous frescos i un ou ferrat | Pixabay

Reduir la incidència de l’Alzheimer

L’Alzheimer és el tipus de demència més comuna i representa un 60% de tots els casos. Fins ara no hi ha cap tractament eficient i per això l’estratègia més eficaç és reduir-ne la incidència. A través de diversos estudis, s’ha demostrat que modificar 12 factors de risc coneguts pot prevenir o retardar l’aparició de fins al 40% de les demències. Entre aquests factors hi ha l’obesitat, la dieta, l’alcohol i l’activitat física.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa