Vadegust
Consells de seguretat alimentària per anar a comprar amb els teus envasos

Un consum sostenible i racional passa per evitar l’excés d’embalatges i plàstics. Una opció que es va estenent cada vegada més és portar al mercat o supermercat els teus propis envasos. I no parlem només de la bossa per a reutilitzar-la, sinó d’un altre tipus d’envasos on pots posar els aliments que compris a pes o a granel.

Objectiu: compra segura i sostenible

Algunes resistències a usar els propis envasos venen sovint d’usuaris que veuen possibles problemes d’higiene o seguretat alimentària: tenen por que no estiguin ben conservats en el trajecte a casa, o que es puguin contaminar els aliments… Per a posar una mica de llum sobre això i orientar als consumidors, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària (AESAN) ha publicat uns senzills consells.

Quins aliments?

Bàsicament aquesta és una solució senzilla per a fruites o verdures, així com per a altres productes que es comprin a granel (llegums, arròs, fruita seca, espècies).

Però també pot ser una opció per a altres productes, com ara carn, peix, productes trossejats…

Quin tipus d’envasos?

Hi ha molts tipus i materials d’envasament. És important triar el que sigui més adequat per l’aliment que portarem: bosses de roba o malla per a productes de fleca, per a fruites i verdures; envasos de vidre o plàstic per a carns, embotits o peix o pots i pots de vidre per a llegums, arròs, espècies…

Com han de ser aquests envasos

– Aptes per al contacte amb aliments. Han de ser en qualsevol cas envasos aptes per a contacte amb aliments. No tots els materials són adequats per a contenir aliments, fins i tot encara que a vegades s’usin amb aquesta finalitat. Encara que no és obligatori, la majoria inclouen en la seva etiqueta frases com “per a contacte amb aliments” o el símbol de la copa i la forquilla.
– Nets. Assegura’t que els recipients que uses com a envasos estan sempre nets i secs: la humitat afavoreix el creixement de microorganismes.
– Hermètics. Els envasos han d’estar tancats i garantir l’estanquitat, tant per a evitar vessaments o pèrdues com, sobretot, més important, per a assegurar que els aliments estan ben protegits i no es contaminen.
– Aptes per a congelació. Si el que vols és congelar l’aliment en qüestió directament en el mateix envàs assegura’t que resisteix les baixes temperatures.

Extrema les precaucions

– Portis o no el teu propi envàs (però si el portes des de casa amb més motiu), assegura’t que les teves mans estan perfectament netes, per a evitar contaminacions en manipular.
– Compte amb la contaminació creuada: usa un envàs per a cada tipus de producte, evitar barrejar diversos en un mateix recipient.
– En fer la compra deixa per al final els productes refrigerats o congelats, per a tractar de conservar el més possible la cadena del fred.
– Tingues en compte que l’establiment o el venedor pot rebutjar que usis un envàs que no li ofereixi al seu judici suficients garanties (perquè pensi que no està en bones condicions, no és apte per al contacte amb aliments, etc.). Està en el seu dret.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa