Vadegust
Els consells d’Harvard per menjar bé sense que afecti a la teva butxaca

Potser estàs en aquell moment de la vida en que has pres la decisió de començar a menjar realment bé. I quan t’hi has posat, és possible que hagis pensat en algun moment que fer-ho et sortirà molt car. En la seva nova Guia de Vida Saludable, l’Escola de Salut Pública d’Harvard TH Chan ha enumerat diversos trucs per a no gastar tant en el súper sense que això afecti la qualitat del menú, tal i com recull ‘La Vanguardia’.

1. Planificar els àpats

Anotar els àpats setmanals i redactar la llista de la compra basant-nos en aquests és útil per a no comprar aliments que realment no necessitem, i que acabaran caducant-se. A més, ens ajudarà a portar un control de la nostra ingesta de fruites i verdures, que han de ser la base de la dieta.

2. Donar menys protagonisme a la carn

La proteïna també es pot obtenir de vegetals nutritius i, en general, bastant assequibles, afirmen els experts d’Harvard. Els llegums i el tofu són un exemple. Amb ells podem preparar amanides, patés, falàfel, hamburgueses… No és necessari eliminar la carn del menú, però sí que podem limitar el seu consum.

3. Comprar aliments saciants

Una bossa de xips pot ser molt calòrica, però no deixar-nos saciats, cosa que no passa amb la fruita seca o les fruites com la poma, que a més són més saludables. Així que una altra clau per a estalviar en la compra, assenyala la nova guia d’Harvard, és triar aliments que ens omplin. Altres productes saciants són els ous, l’arròs integral o els llegums.

4. Evitar comprar amb l’estómac buit

Anar a comprar amb l’estómac buit és una mala idea, perquè les nostres eleccions alimentàries seran pitjors.

5. Atenció a les ofertes

Podem ser flexibles i sumar més aliments a la nostra llista de la compra si estan en oferta i són sans, per a així congelar-los i consumir-los més endavant. Les carns fresques i el peix, a més d’algunes fruites i verdures com ara plàtans, baies, alvocats, bròcoli, coliflor, cols de Brussel·les i blat de moro, admeten congelació.

6. Adquirir aliments no peribles a granel

De primeres pot semblar més car, assenyala la nova guia d’Harvard, però comprar productes a granel no peribles en grans quantitats, com a granras integrals o llegums, és una altra forma d’estalvi.

Un carro de la compra en un supermercat | Pixabay
Un carro de la compra en un supermercat | Pixabay

7. Apostar per les marques blanques

Des d’Harvard assenyalen que els productes de marca blanca moltes vegades no són tan diferents als d’altres marques més conegudes.

8. Triar productes que estan a punt de caducar

Comprar i consumir aquells productes que estan a punt de caducar és una altra forma d’estalvi. Són menys segurs que la resta? Per a res. Però una vegada els portem a casa hem de consumir-los ràpid o congelar-los.

9. No comprar massa producte fresc

Adquirir més producte fresc del necessari és una mala idea si no tenim pensat congelar-lo, perquè segurament es farà malbé. Des d’Harvard recomanen emmagatzemar els aliments correctament perquè no caduquin sense que en siguem conscients, col·locant davant els que periran abans.

10. Treure profit a les espècies i herbes aromàtiques

Les espècies i herbes aromàtiques són ingredients clau per a crear menjars més saborosos, assenyala la guia. Per a gaudir-les al màxim i estendre la seva vida útil és important conservar-les com cal. Podem picar-les i col·locar-les en glaçons amb oli d’oliva en el congelador per a usar-les en una altra ocasió, aconsellen els experts. El gingebre també pot congelar-se si es conserva en bosses hermètiques.

11. Gastar els aliments que tenim

Sempre hem d’usar el que tenim abans de comprar més. Per a aconseguir-ho, podem fer un inventari de tot el menjar de la cuina dues vegades al mes, i posar a la vista els aliments ocults per a afegir-los als pròxims menjars.

12. Menjar amb atenció

Alimentar-nos de manera conscient té diversos avantatges, com quedar satisfet amb plats més petits, assenyala la guia d’Harvard. Per contra, menjar mentre s’està distret provoca que masteguem pitjor i més ràpid els aliments, i podem quedar menys plens o fins i tot experimentar una pitjor digestió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa