Vadegust
Consell fàcils i pràctics per reduir el consum de sal a casa

La sal comuna, o clorur sòdic (NaCl), és un compost mineral que s’utilitza com a condiment, que realça i potència el sabor dels aliments.

Consumir sal: sí, però sense passar-se

En els últims anys es tendeix a apostar per plats més fats que saborosos, perquè s’imposa la idea que el consum de sal no és recomanable. En realitat sí que ho és, encara que sempre en la seva justa mesura. Eliminar per complet la sal de la dieta no seria bo per ser font de sodi, que és imprescindible, tal i com publica l’OCU.

– El sodi que conté la sal (un 40% per gram de sal) és un nutrient essencial que permet a l’organisme mantenir l’equilibri iònic i retenir l’aigua per a aconseguir un bon nivell d’hidratació.
– També actua sobre el sistema nerviós i en la contracció muscular.

Quina és la quantitat de sal que hem de consumir diàriament?

En el cas dels adults és necessari un consum mínim de 3 grams diaris, quantitat suficient per a cobrir els requeriments mínims de l’organisme. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana un consum diari de 5 g de sal (el que equival a una cullaradeta de cafè).

Però a la pràctica gairebé sempre prenem més- L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha revelat que els espanyols prenem gairebé 10 grams al dia. Això és gairebé el doble del que recomana l’OMS.I, com passa amb altres nutrients, una ingesta excessiva de sal és perjudicial per a la salut.

Passar-se amb la sal és dolent per a la salut

Un consum elevat de sal de manera habitual i continuada està relacionat amb l’increment d’algunes malalties:

– Un augment de la tensió arterial o hipertensió. A més, la hipertensió arterial està associada amb el risc de malalties i mortalitat cardiovascular.

– A nivell mundial, la hipertensió arterial és la major causa de morts evitables, sobretot perquè provoca ictus, síndrome coronària aguda i problemes renals. De fet, en les poblacions amb menor consum de sal, s’ha comprovat que hi ha menys risc de mort per ictus o accidents cerebrovasculars.

– L’abús de sal també s’ha relacionat amb el càncer gàstric.

– Pot influir en l’osteoporosi: prendre molt de clorur sòdic augmenta l’excreció de calci per l’orina en dones postmenopàusiques, la qual cosa pot afavorir un agreujament del quadre d’osteoporosi.

Un saler | Pixabay
Un saler | Pixabay

Objectiu: moderar el consum de sal

Si s’aconsegueix moderar el consum de sal, es produirà un descens en la incidència d’hipertensió arterial en la població, un important factor de risc per a la salut cardiovascular. Per això s’ha posat en marxa un pla (dins del marc de la “Estratègia mundial per a la prevenció i control de malalties no transmissibles” promoguda per l’Organització Mundial de la Salut) per a reduir la ingesta de sal en un 30% en el 2025.

Dins d’aquesta estratègia està el Pla de Col·laboració per a la Millora de la Composició dels Aliments i Begudes de AECOSAN juntament amb FIAB , que definia “un mínim de reducció del 16% en 4 anys, és a dir per al 2024. En el cas del pa, s’ha establert un límit màxim de sal present en el pa comú: 1,31%.

Com reduir el consum de sal a casa

Reduir el consum de sal et suposarà clars beneficis. Per a aconseguir-ho:

– Augmenta el consum de productes fets a casa a partir d’ingredients frescos i, quan cuinis, no et passis tirant sal.
– Limita el consum d’aliments rics en sal com ara embotits curats, formatges, salaons de peix, sopes deshidratades, olives, salses… En general, disminueix el consum d’aliments d’elaboració industrial.
– Evita posar el saler a la taula. Moltes vegades afegim sal al plat abans de provar-lo. Fins i tot si es cuina sense sal, hi ha estudis que afirmen que quan es tira la sal directament en el plat ja servit, s’usa més quantitat que quan s’afegeix en cuinar.
– Utilitza espècies, llimona, vinagre i herbes aromàtiques per a assaonar els teus menjars.
– La cuina al vapor o en papillote permet conservar millor el gust dels aliments que, per exemple, els bullits (l’aigua de cocció arrossega moltes substàncies portadores de sabor). No obstant això, submergir un aliment en aigua freda i portar aquesta a ebullició, també serveix per a disminuir el seu contingut natural de sodi.
– Llegeix la informació nutricional en els envasos dels aliments, d’aquesta manera pots conèixer el seu contingut en sal: un aliment amb 1,25 g de sal per 100 g de producte es pot considerar un aliment amb un alt contingut en sal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa