Vadegust
Confirmat: la mel millora la salut cardiometabòlica

Sí, ja sabem que la mel està composta en la seva gran majoria (un 80%) de sucre. Però ara s’ha confirmat que ajuda a millorar la salut cardiometabòlica. Segons publica Ok Diario, investigadors de la Universitat de Toronto, al Canadà, han descobert que la mel millora els factors de risc que provoquen una dolenta salut cardiometabòlica, inclosos els nivells de sucre i colesterol en la sang. Així mateix, han conclòs quina és la millor mel i quina quantitat és recomanable consumir diàriament.

Els investigadors van realitzar una revisió sistemàtica i una metanàlisi d’assajos clínics sobre la mel i van descobrir que reduïa la glucosa en sang en dejú, el colesterol total i LDL o ‘dolent’, els triglicèrids i un marcador de la malaltia del fetge gras; també va augmentar el colesterol HDL o ‘bo’ i alguns marcadors d’inflamació.

“Aquests resultats són sorprenents, perquè la mel té al voltant d’un 80 per cent de sucre. Però la mel també és una composició complexa de sucres comuns i rars, proteïnes, àcids orgànics i altres compostos bioactius que molt probablement tenen beneficis per a la salut”, ha explicat Tauseef Khan, investigador principal de l’estudi i investigador associat en ciències de la nutrició de la Facultat de Medicina Temerty.

Dos pots amb mel | Pixabay
Dos pots amb mel | Pixabay

Investigacions anteriors han demostrat que la mel pot millorar la salut cardiometabòlica, especialment en estudis ‘in vitro’ i en animals. L’estudi actual és la revisió més completa fins a la data dels assajos clínics i inclou les dades més detallades sobre el processament i la font floral.

“La paraula entre els experts en salut pública i nutrició ha estat durant molt de temps que ‘un sucre és un sucre’”, no obstant això, aquests resultats mostren que aquest no és el cas, i, per tant, “hauríem de fer una pausa en la designació de la mel com a sucre lliure o afegida en les pautes dietètiques”, adverteix John Sievenpiper, investigador principal i professor associat de ciències de la nutrició i medicina de la mateixa universitat a Toronto.

A més, els investigadors van arribar a la conclusions que la dosi diària mitjana de mel en els assajos va ser de 40 grams, o al voltant de dues cullerades; i els majors beneficis es van observar sobretot quan la mel és crua i prové d’una sola font floral.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa