Quantcast
Comença la collita del préssec i la nectarina al Baix Segre en una campanya marcada per la caiguda de la producció – Vadegust

Comença la collita del préssec i la nectarina al Baix Segre en una campanya marcada per la caiguda de la producció

Ajuntaments i sector l'encaren amb "molta més tranquil·litat" que la passada per la vacunació als treballadors agraris

Els productors del Baix Segre han començat aquests dies la recol·lecció del préssec i la nectarina en una de les campanyes amb menys collita dels darrers anys, com a conseqüència de les gelades de la primavera. La producció a les comarques de Lleida serà 11% inferior al 2020 -que ja va estar marcat per una davallada productiva important- i un 34% per sota de la mitjana dels últims cinc anys. El sector confia que aquesta situació es tradueixi en una millora dels preus. A la vegada, es requerirà menys mà d’obra que en altres campanyes. Així mateix, la vacunació contra la covid-19 als treballadors agraris fa que, tant des dels ajuntaments com d’empreses i pagesos, s’encari la campanya amb “molta més tranquil·litat” que la passada.

El sector fruiter lleidatà encara la segona campanya agrària que es desenvolupa en el marc de la pandèmia de la covid-19. Això comporta, de la mateixa manera que l’any passat, l’aplicació de protocols sanitaris i de seguretat al camp i centrals amb mesures com ara l’ús de mascareta, respectar distàncies de seguretat o prendre la temperatura als treballadors.

Tot això, l’experiència de l’any passat i, sobretot, els plans de cribratges de Salut i de vacunació a temporers, treballadors d’empreses fruiteres i pagesos fa que ajuntaments, empreses i productors encarin aquesta campanya amb “molta més tranquil·litat” que la passada, segons Manel Ezquerra, primer tinent d’alcalde d’Alcarràs (Segrià) i portaveu de la Plataforma Salvem la Pagesia, que agrupa els ajuntaments del Baix Segre. En aquest municipi, de moment no han detectat cap positiu entre treballadors agraris.

El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, celebra la vacunació al sector i recorda que era una petició que portaven fent des de fa mesos. Així mateix, demana que es continuï duent a terme amb la màxima celeritat possible i que es prioritzi la vacunació en aquelles zones on es comença a collir més aviat com és el cas del Baix Segre. En el mateix sentit, Jaume Molló, pagès d’Alcarràs, valora molt positivament que “es vacuni a tots els treballadors per erradicar la covid” en una zona fruitera on “un dia poden treballar en una empresa i l’endemà en una altra”.

Un temporer recollint nectarines en una finca d’Alcarràs | ACN

Campanya amb poca producció i menys necessitat de mà d’obra

La collita del préssec i la nectarina al Baix Segre ha començat amb una setmana de retard respecte a l’habitual. La campanya arriba marcada per la caiguda de producció, que serà una de les baixes dels darrers anys arran de les gelades dels mesos de març i abril que han afectat especialment les zones productores de Lleida i Tarragona, amb danys que oscil·len entre el 20 i el 100%. També cal sumar-hi la davallada de superfície productiva que s’ha notat a partir del veto rus, incentivada pel Pla d’arrancada que va posar en marxa Agricultura i que va suposar l’arrencada d’unes 1.300 ha de fruita de pinyol.

D’aquesta manera, la producció a Catalunya de préssec i nectarina se situarà enguany entorn de les 306.610 tones, un 11% per sota de les 342.682 assolides el 2020 -quan ja va caure força la producció per pedregades i problemes de quallat i floració-, i un 34% inferior respecte a la mitjana dels darrers cinc anys, segons les previsions que van presentar fa uns dies Afrucat i Agricultura. Al 2019, la producció va ser de 507.270 tones.

A Lleida, principal zona productora de préssec i nectarina de l’Estat, s’espera arribar a les 278.850 tones, un 11% menys que l’any passat i un 34% per sota de la mitjana dels últims cinc anys, unes xifres que marquen les dades del conjunt de Catalunya. En el cas de Tarragona, la producció serà d’unes 21.410 tones, concentrada sobretot a la Ribera d’Ebre, un 10% per sota del 2020 i un 33,6% menys que la mitjana dels cinc últims anys. Per contra, a les demarcacions de Barcelona i Girona, la collita serà d’unes 4.910 i unes 1.450 tones, un 6% i 7% més que l’any passat, respectivament. Tot i això, també registren descensos del 16,8% i del 16,5%, respecte la mitjana dels darrers cinc anys.

Però no només hi haurà menys collita a Catalunya i a l’estat espanyol sinó que aquesta caiguda es dona de forma generalitzada entre els països productors europeus, amb la qual cosa es preveu que la producció de préssec i nectarina a Europa sigui la més baixa dels darrers trenta anys.

Aquesta caiguda de l’oferta fa ser optimista el sector per que fa a preus. “Això ha de tenir una repercussió econòmica important donant la falta de producció”, afirma Pere Roqué, però assenyala que a mesura que vagi avançant la campanya caldrà anar veient quina és la davallada de producció en les diferents varietats de fruita de pinyol i com acaba afectant unes o altres zones. “Esperem una millor valoració del preu de la fruita ja que falten molts quilos i la que quedarà tindrà molt bona qualitat i, per això, confiem que es noti en els preus i puguem cobrir els costos de producció”, assenyala Jaume Molló.

A la vegada, el fet que hi hagi menys collita comportarà que es necessiti menys mà d’obra respecte a una campanya normal. En aquest sentit, Afrucat i organitzacions agràries ja van fer una crida perquè “no vingui més gent” d’altres punts de l’Estat per buscar feina a la campanya perquè les empreses i els agricultors ja tenen cobertes les necessitats amb treballadors d’altres anys o amb fixes discontinus que van contractant durant l’any.

Nou comentari