Vadegust
Totes les claus alimentàries per reduir el colesterol

El colesterol elevat, la hipercolesterolèmia, és un dels factors determinants del risc cardiovascular d’una persona. Però no és l’únic: també decisius són altres aspectes, com la hipertensió arterial, el tabaquisme, l’obesitat, la diabetis, una vida sedentària, l’edat i el sexe, determinats antecedents familiars…

La dieta contribueix a baixar el colesterol

Una alimentació saludable resulta clau, perquè pot contribuir a baixar el nivell de colesterol. La dieta mediterrània és molt sana: fruites, verdures i llegums, oli d’oliva, peix blau i fruita seca haurien de ser els protagonistes dels menús de les persones amb colesterol alt. I és que hi ha alguns productes naturals que, per la seva composició, són especialment aconsellables en el tractament de la hipercolesterolèmia. Gràcies a ells pot ser possible baixar el nivell de colesterol sense haver de recórrer a medicaments específics.

Els principals “remeis” naturals contra el colesterol

– La fibra, present en fruites, verdures, llegums i cereals integrals.
– Els fitosterols o esterols vegetals que contenen la fruita seca, els cereals, la soia, els llegums, els olis vegetals (com el de gira-sol o el d’oliva) i alguns lactis o grasses untables enriquits (per exemple, el Benecol). Aquestes substàncies redueixen l’absorció del colesterol en l’intestí i, en conseqüència, els seus nivells en la sang.
– Els àcids grassos Omega 3. Presents sobretot en el peix blau i alguns vegetals (soia i fruita seca, sobretot les nous).
– L’oli d’oliva, perquè gràcies a l’àcid oleic que conté, redueix el colesterol LDL (dolent) i el colesterol total, i eleva el colesterol HDL (bo).

Diversos tipus de fruita | Pixabay
Diversos tipus de fruita | Pixabay

No obstant això, és un fals mite que la lecitina de soia tingui efecte reductor sobre el colesterol: s’han fet nombrosos estudis sobre aquest tema, però cap ha pogut demostrar res d’això.

Tres fronts per a combatre el colesterol

– Fes exercici de manera regular i segueix una dieta saludable baixa en colesterol (la dieta mediterrània és molt sana) i en greixos saturats.
– Si et sobra algun quilo, procura baixar de pes menjant de manera saludable i augmentant l’activitat física.
– Algunes persones necessitaran prendre, a més, medicaments reductors del colesterol, en funció dels seus nivells de colesterol en sang i de la coexistència d’altres factors de risc cardiovascular, però mai han de oblidar-se de la dieta i l’exercici.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa