Vadegust
Clatellot de l’OCU al salmorejo de Belén Esteban

La televisiva Belén Esteban va entrar l’any passat en el negoci de l’alimentació. Ho va fer traient al mercat cremes, gaspatxo, salmorejo i també patates fregides. Però ara un d’aquests productes ha rebut un important cop de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Estem parlant, concretament, del salmorejo de l’exdona de Jesulín de Ubrique. L’OCU ha analitzat 29 salmorejos per a puntuar-los en funció del seu sabor, preu i qualitat. I, evidentment, ha valorat el de Belén Esteban, que no ha sortit gaire ben parat en el rànquing.

Què és el salmorejo

El salmorejo cordovès és una crema freda que cada vegada té més presència a les nostres cases. La seva recepta s’elabora amb quatre ingredients bàsics de la nostra dieta mediterrània: tomàquet, pa, oli d’oliva verge extra i sal. El resultat és semblant al gaspatxo, però amb una textura més espessa. L’interès nutricional del salmorejo radica en la presència de:

– Vitamines: vitamina C i carotens, procedents del tomàquet, i vitamina E, de l’oli.
– Minerals: potassi, fonamentalment.
– Fitonutrients: presents en el tomàquet i en l’oli d’oliva verge extra.
– Fibra: el contingut en fibra no té per què veure’s minvat, si no peles els tomàquets ni els coles una vegada triturats. Amb ajuda d’una bona batedora aconseguiràs la textura desitjada, sense restes de pells i llavors.

Malgrat portar pa i oli, l’aportació energètica del salmorejo casolà no és molt alta: 124 kcal per 100 ml, unes 300 kcal per ració (el 15% de la ingesta calòrica diària de referència per a un adult). Es tracta, per tant, d’un plat amb una baixa densitat energètica, però una alta densitat nutricional.

Salmorejo, del súper o casolà?

La recepta del salmorejo és molt simple. No obstant això, malgrat la senzillesa en l’elaboració, hi ha qui prefereix comprar-lo ja preparat.

Salmorejo cordobés. JAVIER LASTRAS (Foto de ARCHIVO) 03/5/2022

Del súper: l’alternativa còmoda, però més cara

3 avantatges del salmorejo envasat:
1. És una manera de gaudir d’aquest plat en qualsevol moment.
2. És una opció còmoda, t’estalvies el temps d’elaboració i sempre tens a mà un plat refrescant.
3. És molt fàcil de transportar. Pots portar-lo a qualsevol part sense el risc que el recipient s’obri o es trenqui. A més, alguns fabricants inclouen envasos individuals.

3 desavantatges del salmorejo industrial
1. El desavantatge principal és que pocs arriben a tenir un gust que justifiqui el preu que en alguns casos cal pagar per ells. El preu mitjà del litre de salmorejo envasat és de 3,68 euros, encara que el ventall és bastant ampli: de 1,59 a 5,20 euros el litre. Hi ha una diferència substancial entre el preu mitjà dels salmorejos de marques blanques o de distribució amb el dels salmorejos de marques comercials. Les primeres són un 40% més barates que les segones. De fet, entre les marques de supermercat hi ha productes de molt bona qualitat per pocs diners.
2. L’aportació energètica del salmorejo industrial és menor que el del cassolà, de mitjana són unes 107 kcal/100 ml.
3. El millor salmorejo envasat no té el mateix gust que el fet a casa. Pocs són els que basen la seva recepta en els quatre ingredients bàsics: tomàquet, pa, oli d’oliva verge extra i sal. Fins i tot hi ha salmorejos envasats que tenen una llista d’ingredients que s’assembla més a la del gaspatxo, perquè incorporen pebrot, cogombre, ceba i vinagre.

El salmorejo de Belén Esteban

El salmorejo de Belén Esteban, la marca del qual és Sabores de la Esteban, no ha sortit molt ben parat a l’anàlisi de l’OCU. El salmorejo (3,19 euros com a preu de referència), ha rebut una puntuació de 61 punts i la qualificació de “qualitat mitjana”. Així, ocupa el tercer lloc per la cua de la classificació, només per sobre del de García Millán i Salsas de Saltera.

A més, l’OCU considera que el preu del salmorejo de la tertuliana de ‘Sálvame’ és molt més elevat que el d’alguns que es troben entre els deu millors del rànquing. En aquest sentit, l’OCU ha assenyalat que l’augment de preu es deu a la seva presentació, ja que els salmorejos envasats en ampolla són un 58% més cars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa