Vadegust
Cinc països europeus registren brots de salmonel·losi per la carn de kebab

El Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha advertit d’un brot “transfronterer i persistent” d’una mena de ‘Salmonel·la’, la Virchow ST16′, en cinc països europeus i els Estats Units que està lligat a la carn de kebab que se serveix en restaurants.

En concret, segons l’informe del ECDC, s’han notificat 210 casos a Dinamarca (2), França (111), Alemanya (26), Irlanda (4), Països Baixos (34), el Regne Unit (32) i els Estats Units (1).

Entre els casos entrevistats (55), les taxes d’hospitalització van oscil·lar entre el 16,7 per cent (2/12) al Regne Unit, el 29,4 per cent (5/17) i el 38,5 per cent (10/26) a França i Alemanya, respectivament. De moment, no s’ha notificat cap mort.

L’ECDC puntualitza, no obstant això, que el nombre de casos confirmats representa “només una petita proporció de totes les infeccions” a Europa “a causa de les diferents capacitats de seqüenciació dels països”.

D’acord amb les investigacions realitzades per l’organisme europeu, la majoria dels casos s’han relacionat amb restaurants locals que serveixen carn de kebab.

La comparació dels ceps representatius del brot amb els perfils genòmics disponibles de ‘Salmonel·la Virchow ST16’ d’aïllats no humans ha revelat que la majoria dels aïllats coincidents pertanyien a carn de pollastre d’engreixament i a entorns relacionats amb el pollastre d’engreixament, utilitzat en els kebab, secundant així la hipòtesi de la carn de pollastre com a motiu de les infeccions.

Un durum fet amb carn de kebab | Pixabay

Les entrevistes de casos, les investigacions de rastreig i l’anàlisi de conglomerats de seqüenciació del genoma complet han mostrat que els kebab que contenien carn de pollastre contaminada són els “vehicles probables” de les infeccions, i que ha estat circulant en la cadena de producció de carn d’ocells de corral de la UE “almenys a França, Alemanya i els Països Baixos”.

Mancant números de lot dels productes de kebab contaminats i d’informació sobre les proves de ‘Salmonel·la’ relacionades, de moment “no s’ha pogut establir la font o fonts de les infeccions”, segons el ECDC.

L’organisme europeu adverteix que “és probable que es produeixin noves infeccions a la Unió Europea que afectin qualsevol grup d’edat, fins que es duguin a terme noves investigacions per a identificar la font i el punt de contaminació al llarg de la cadena de producció de carn de pollastre, incloses les línies ascendents de producció primària”.

“L’ECDC anima als països a seqüenciar els aïllats de ‘S. Virchow’ procedents d’infeccions humanes adquirides a nivell domèstic i a entrevistar els casos amb infeccions per ‘S. Virchow ST16’. Les investigacions han de centrar-se en el consum de carn d’ocell i productes afins i dur-se a terme en estreta col·laboració amb les autoritats de seguretat alimentàri alimentària. L’ECDC pot ajudar als països amb la seqüenciació dels aïllats”, ha comentat Johanna Takkinen, experta principal de l’ECDC en malalties transmeses pels aliments i l’aigua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa