Vadegust
Cinc aliments que perjudiquen la nostra salut mental

Una dieta equilibrada està directament relacionada amb una millor qualitat de vida. Estudis recents de Scielo demostren que existeix una estreta relació entre l’activitat dels bacteris intestinals i altres processos metabòlics en la inflamació cerebral. És a dir, la ingesta de determinats aliments que milloren l’activitat intestinal podria reduir l’aparició de la demència o els seus efectes.

El cervell humà té una exigència energètica molt alta, la qual cosa requereix nutrients molt especialitzats. Si es manté una dieta adequada, s’aconseguirà un bon estat nutricional, imprescindible tant per a la salut física, com la mental, moltes vegades oblidada. Per contra, si la qualitat nutritiva dels aliments ingerits és pèssima, podria contribuir al desenvolupament d’alguna patologia mental, com la depressió.

La pandèmia de Covid-19 ha passat factura a la salut mental dels ciutadans, i una de cada deu persones majors de 15 anys han estat diagnosticades amb algun problema de salut mental, segons dades del Ministeri de Sanitat. “Aquestes dades evidencien la necessitat d’inversió i cura en l’àmbit de la salut mental”, alerten des de de Deusto Salut.

Diverses ampolles d’alcohol | Pixabay

Cinc aliments que s’han de reduir en la dieta diària

Des de Deusto Salut s’aconsella intentar eliminar o reduir els següents aliments per a fomentar una bona salut del nostre cervell i minorar futurs problemes de demència:

Sucres afegits: Una dieta alta en sucres podria desencadenar un excés de glucosa en el cervell. Un recent estudi relaciona aquesta substància amb problemes de memòria i un descens en l’activitat de l’hipocamp, la xarxa de neurones que controlen directament la memòria.

Aliments fregits: Aquests aliments provoquen una inflamació en els vasos sanguinis que subministren sang al cervell.

Hidrats de carboni. La qualitat dels hidrats de carboni que una persona menja afecta directament l’activitat cerebral. Aquests no s’han d’eliminar de la dieta però si reduir-los o prendre exclusivament aquells amb una alta qualitat.

Alcohol: Els hàbits de consum d’alcohol estan directament relacionats amb l’aparició de la demència durant la vellesa. Segons va recollir un estudi del British Medical Journal l’any 2018, les persones més abstèmies presentaven menor risc de patir problemes neurodegeneratius que aquells que més bevien.

Nitrats: Els nitrats també estarien directament relacionats amb la possibilitat de patir depressió a curt termini. Aliments com les carns crues contenen alts nivells d’aquest compost alimentari.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa