L’OCU ha analitzat l’etiquetatge nutricional de més de 300 cereals d’esmorzar per a conèixer el que aporten a la dieta. Per a facilitar la seva anàlisi, els han agrupat en 6 categories:
- Cereals tipus civada: són cereals d’esmorzar a base de civada en forma de flocs o segó.
- Cereals d’esmorzar ensucrats, amb mel o amb xocolata afegida.
- Corn flakes o els tradicionals flocs de blat de moro.
- Cereals tipus línia o cereals d’esmorzar integrals o amb fibra afegida que poden ser de xocolata, amb fruites o senzills.
- Mueslis elaborats amb barreges de cereals, fruita seca i fruites, alguns poden tenir xocolata afegida.
- Cereals d’esmorzar farcits de cremes de xocolata, llet o vainilla; dirigits sobretot a un públic més jove.
Els cereals, fins i tot els mueslis, es passen de sucre
L’estudi de l’etiquetatge revela grans diferències en el contingut de sal i sucre entre els cereals d’esmorzar i fins i tot dins d’una mateixa categoria.
- El 38% dels cereals de d’esmorzar contenen nivells alts de sucre, superiors al 22,5%.
- En els cereals tipus muesli, el percentatge mitjà de sucre és del 19%… però alguns arriben al 29%.
- Els cereals ensucrats són, com era d’esperar, els que en general presenten valors més elevats… però també entre ells hi ha alternatives saludables.
- Només el 15% dels cereals de l’estudi presenta nivells baixos de sucre (inferior al 5%) però alguns d’ells recorren a l’ús d’edulcorants.

Sal, en general més ajustada
Respecte a anteriors estudis, l’OCU ha observat una disminució del contingut en sal que se situa entorn del 0,5%.
- “Només” el 4% dels cereals d’esmorzar es poden considerar massa salats ja que aquest ingredient es troba per sobre del 1,25%.
- Els clàssics flocs de blat de moro, els populars corn flakes, s’emporten la palma en el contingut en sal.
Grans diferències per categories
El contingut de sucre dels cereals d’esmorzar varia molt segons el tipus de cereal de què es tracti: com és d’esperar, poc té a veure el contingut en sucre d’uns flocs de civada i el d’uns cereals ensucrats per a nens. Així i tot, crida l’atenció que entre algunes de les categories que es podrien consideren més “saludables”, com els cereals amb fibra tipus Línia o Fitness i els Mueslis hi ha productes que tenen molt de sucre.
També hi ha grans diferències de sal entre categories: alguns flocs de blat de moro arriben a tenir un 2%!