Vadegust
A Catalunya s’han hagut de sacrificar 2.000 vaques per la crisi de preus

Just un any després de l’inici de l’onada de mobilitzacions que Unió de Pagesos va arrencar a Vic per reclamar un preu just per la llet, el sindicat s’ha tornat a reunir a les portes d’un Mercadona per denunciar la situació en què es troben. Alerten que darrerament s’han hagut de sacrificar 2.000 vaques a Catalunya per la crisi de preus i que s’han deixat de produir 1,7 milions de litres de llet, de manera que “al setembre hi haurà menys llet” als supermercats. Denuncien que ramaders no cobreixen els costos de producció i apunten que ara produir un litre de llet els costa 54,7 cèntims, mentre que el ramader en percep 43,7. “O hi ha un canvi radical en el preu als lineals o aquí no quedarà ni l’apuntador”, lamenta des d’UP Marc Xifra.

Unió de Pagesos denuncia que la situació que viuen els ramaders catalans del sector de la llet és “insostenible” i posa de relleu que en els darrers deu anys s’han reduït a la meitat les granges que es dediquen a aquest sector -actualment en són 399-. Marc Xifra, responsable del sector de la llet d’UP, ha explicat que un dels motius d’aquesta situació és que durant molts anys la llet s’ha fet servir com a “producte reclam” i això, segons ell, “ha portat a què la situació que viu el sector sigui insostenible”. “Un 60% de la llet que es ven a 80 cèntims i no cobreix els costos de producció”, lamenta Xifra.

Representants d’Unió de Pagesos davant del supermercat Mercadona a Vic | ACN

A més, el sindicat lamenta que degut a la pèrdua de vaques i de ramaders que pleguen, només en el darrer mes s’han deixat de produir 1,7 milions de litres menys a Catalunya. Això, segons Xifra, farà que al setembre “hi hagi menys llet als lineals”. També posen de relleu que molta de la llet que es produeix a Catalunya s’exporta a Itàlia per la crisi de preus. En aquest sentit, Xifra apunta que “els ramaders es veuen forçats a buscar altres mercats i a portar la llet a fora”.

De la seva banda, Pau Barnés, integrant de la sectorial de la llet d’Unió de Pagesos, ha explicat que Catalunya “és totalment dependent del mercat exterior” en el sector de la llet: “Un total de 4 tones de llet venen d’Europa davant de la tona de llet que gastem de les vaques d’aquí”. “Aquestes polítiques de preus baixos el que fan és que deixem de poder alimentar la gent del nostre poble”, lamenta Barnés.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Àcrata. a juliol 24, 2022 | 10:48
    Àcrata. juliol 24, 2022 | 10:48
    Doncs per als governants perfecte. Si no hi ha prou llet, se'n haurà d'importar (molt més cara, és clar) i ells cobraràn la corresponent comissió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa