Vadegust
Catalunya bat el rècord d’exportacions agroalimentàries el 2021

Per primera vegada a la història, Catalunya supera els 12.000 milions d’euros en les seves exportacions agroalimentàries (12.878,07 milions d’euros), augmentant un 12,34% en valor i un 10,12% en volum en comparació amb les dades de l’any 2020. Així ho recullen les dades presentades aquest dilluns al matí per PRODECA, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a partir de les dades que ha fet públiques l’AEAT (Agència Estatal d’Administració Tributària).

“Aquests resultats són fruit de l’impuls de la internacionalització dels últims anys i de l’aposta de les empreses i consoliden el paper tractor del sector agroalimentari en les comerç exterior català i com un motor de la nostra economia”, ha afirmat en la presentació de les dades el director gerent de PRODECA, Ramon Sentmartí. “En un context econòmic i polític mundial inestable i malgrat les pertorbacions en les cadenes de subministrament i l’escassetat de matèries primeres per a la producció, el sector agroalimentari català ha demostrat de nou la seva resiliència comercial”, ha afegit.

Per segon any consecutiu, Catalunya lidera les exportacions agroalimentàries de l’Estat espanyol, per sobre d’Andalusia, que fins el 2020 havia ocupat aquesta posició. De fet, les exportacions catalanes (+12,34%) continuen creixent per sobre de la mitja de l’Estat (+10,70%) i suposen gairebé una quarta part (21,78%) de les exportacions de l’Estat espanyol.

Catalunya manté el superàvit comercial assolit a partir del primer semestre de 2019, registrant en tot l’any 2021 complert una taxa de cobertura de 118,88% és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (12.878,07 M€) són lleugerament superiors a les importacions (10.832,98 M€).

El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, i el director gerent de Prodeca, Ramon Sentmartí, a la presentació dels resultats de les exportacions agroalimentàries catalanes el 2021 a Barcelona | ACN

Tots els sectors agroalimentaris creixen en valor i volum

El sector carni és el principal sector exportador però el que menys incrementa les seves exportacions el 2021 (0,17%), degut al descens de les vendes a la Xina, primer mercat de destí del sector. Amb 4.596,08 milions d’euros, el carni representa el 35,69% del valor total de les exportacions agroalimentàries, gairebé cinc punts percentuals menys que l’any passat. El decrement de les exportacions a Xina, i demostrant la capacitat d’adaptació, dinamisme i diversificació del sector, s’ha compensat amb les vendes a altres mercats amb forts increments com Filipines (156%), Corea del Sud (143%), Taiwan (114%) i Japó (25,78%).

El segon en les exportacions agroalimentàries catalanes correspon al sector multiproducte o fine food, amb 3.610,50 milions d’euros, un 28,04% del total exportat en valor. Aquest sector, a diferència de les xifres de 2020, creix en les seves exportacions un 18,05% en valor i un 13,87% en volum. El lideren les següents categories: sucs vegetals, aigües, cerveses, begudes i liquats (40%), dolços, cacau i les seves preparacions, articles de confiteria, mel, cafè, te, infusions (22,55%), snacks i aperitius, productes de fleca i pastisseria, productes base de cereals, fruits secs, arròs i llegums (11,13%), formatges, productes làctics i ous (10,26%), extractes, essències i concentrats, ingredients, preparacions per sopes (10,13%) i plats preparats, brous, conserves, confitures i melmelades (7,24%),

La capacitat exportadora del sector de la fruita i l’horta el situa en tercera posició (11,12%) amb 1.089,22 milions d’euros. Registra un increment en valor del 11,12% i en volum un 3,24% respecte el 2020. Els productes més venuts a l’estranger en termes de valor són cítrics, préssecs, nectarines, pomes i peres.

Els olis ocupen la quarta posició amb el 7,85%. Aquesta categoria creix un 42,42% en valor incrementant el volum amb un 17,19% totalitzant 1.010,66 milions d’euros exportats. Així mateix, l’oli d’oliva representa el 36,43% d’aquest sector creixent un 6,47% en valor i reduint el volum en un 12,18% en volum.

El sector del vi i cava trenca la tendència decreixent dels dos últims anys i experimenta un increment significatiu del 18,97% en valor i del 11,42% en volum respecte el 2020. Així mateix, es manté com el cinquè sector exportador, representant el 4,81% de les exportacions catalanes i assolint els 619,99 milions d’euros exportats. El cava representa pràcticament la meitat de les exportacions del sector amb un 48,84%. Destaca la recuperació del mercat americà gràcies especialment a la decisió presa entre UE i els Estats Units de deixar sense efecte pels propers 5 anys els aranzels imposats prèviament per la presidència de Trump.

Els cereals, molineria i llavors suposen el 4,66%, amb 600,55 milions d’euros exportats i s’hi observa un creixement del 19,04% en valor i del 21% en volum.

El sector del peix i el marisc, en setena posició, representa el 2,52% de les exportacions agroalimentàries amb 324,95 milions d’euros exportats, xifra superior en un 30,12% en valor i un 9,06% en volum respecte a 2020. Aquest sector trenca amb la tendència decreixent i és el que té millor ràtio volum/valor.

Caixes de nectarines en una central fructícola d’Albatàrrec | ACN

Catalunya exporta aliments i begudes a més de 190 països

Catalunya exporta majoritàriament a països de la Unió Europa (53,64% del total), amb un increment de l’11,40% respecte l’any anterior. Així mateix, les exportacions a països tercers, 46,36% del total, han augmentat en un 31,25% amb increments a totes les regions. Destins com Filipines, Corea del Sud, Japó, Algèria, Marroc, Mèxic, Xile, Brasil, Estats Units, Aràbia Saudita, Emirats Àrabs i Turquia estan agafant pes en les exportacions agroalimentàries.

Els principals països importadors de productes agroalimentaris catalans en el transcurs de 2021 han estat: França (20,94%), Xina (14,31%), Itàlia (10,92%), Alemanya (7,52%), Portugal (6,26%), Regne Unit (5,98%), Japó (4,06%), Països Baixos (3,74%) i els Estats Units (3,54%). Destaca també l’increment de les exportacions a Filipines (254%), Corea del Sud (95%), Taiwan (83%), Marroc (75%), Xile (59%), Algèria (39,7%), Estats Units (25,9%), Mèxic (20,4%), Japó (19,5%), Emirats Àrabs (16%), Aràbia Saudita (14%) i Brasil (11%).

Pel que fa al nombre d’empreses exportadores del sector agroalimentari, Catalunya compta amb un 2,2% més d’empreses exportadores regulars arribant a les 2.745 (aquelles que acumulen, com a mínim, 4 anys consecutius de vendes a l’exterior).

Nou comentari

Comparteix