Vadegust
Un canvi en la dieta, clau per millorar el tractament del càncer de còlon

Un canvi en la dieta podria ser la clau per a millorar el tractament del càncer de còlon, segons ha posat de manifest un nou estudi dut a terme per investigadors del Centre de Càncer Rogel de la Universitat de Michigan (els Estats Units) i que ha estat publicat en la revista ‘Gastroenterology’.

Les cèl·lules canceroses necessiten nutrients per a sobreviure i créixer, i una de les molècules de detecció de nutrients més importants en una cèl·lula es diu mTORC1. Sovint anomenat un regulador mestre del creixement cel·lular, permet que les cèl·lules detectin diferents nutrients i, per tant, creixin i proliferin. Quan els nutrients són limitats, les cèl·lules redueixen la cascada de detecció de nutrients i apaguen mTORC1.

“En el càncer de còlon quan disminueixes els nutrients disponibles en els tumors, les cèl·lules no saben què fer. Sense els nutrients per a créixer, passen per una espècie de crisi que condueix a la mort cel·lular massiva”, han dit els experts, que van trobar en cèl·lules i en ratolins que una dieta baixa en proteïnes bloquejava la via de senyalització de nutrients que activa un regulador mestre del creixement del càncer.

El regulador, mTORC1, controla com les cèl·lules utilitzen els senyals nutricionals per a créixer i multiplicar-se. És molt actiu en càncers amb unes certes mutacions i se sap que fa que el càncer es torni resistent als tractaments estàndard. Una dieta baixa en proteïnes, i específicament una reducció de dos aminoàcids clau, va canviar els senyals nutricionals a través d’un complex anomenat GATOR.

GATOR1 i GATOR2 treballen junts per a mantenir mTORC1 en el negoci. Quan una cèl·lula té molts nutrients, GATOR2 activa mTORC1. Quan els nutrients són baixos, GATOR1 desactiva mTORC1. Limitar certs aminoàcids bloqueja aquesta senyalització de nutrients.

Els esforços anteriors per a bloquejar mTORC s’han centrat en inhibir els seus senyals que causen càncer. Però aquests inhibidors causen efectes secundaris significatius, i quan els pacients deixen de prendre’ls, el càncer torna. L’estudi suggereix que bloquejar la via dels nutrients en limitar els aminoàcids a través d’una dieta baixa en proteïnes ofereix una forma alternativa de tancar mTORC.

Els investigadors van confirmar les seves troballes en cèl·lules i ratolins, on van veure que limitar els aminoàcids va detenir el creixement del càncer i va conduir a un augment de la mort cel·lular. També van observar biòpsies de teixit de pacients amb càncer de còlon, la qual cosa va confirmar que els marcadors alts de mTORC es correlacionaven amb una major resistència a la quimioteràpia i pitjors resultats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa