Vadegust
Brussel·les autoritza la comercialització del grill com a aliment

La Comissió Europea ha anunciat l’autorització de la comercialització del grill com a aliment dins de la Unió Europea, el tercer insecte que s’inclou en aquesta categoria després d’haver donat llum verda, el mes de maig de l’any passat, al cuc de la farina i la llagosta migratòria. El grill domèstic (acheta domesticus) és, com hem dit, el tercer insecte autoritzat per a consum humà a la UE i pot ser consumit en sec com a aperitiu o com a ingredient d’una sèrie d’aliments en forma de pols, com a productes proteics, galetes o productes de pasta o congelat.

El consum del grill va ser aprovat pels experts dels Estats membres el passat 8 de desembre. Brussel·les havia proposat la seva autorització fins a conèixer la valoració estricta de l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), que va concloure que el consum d’aquest insecte és “segur”.

Els productes que continguin aquest nou aliment estaran degudament etiquetats per a assenyalar qualsevol possible reacció al·lèrgica. La seva autorització per al consum alimentari s’emmarca dins de l’estratègia de la UE “De la granja a la taula”, i persegueix identificar fonts de proteïnes alternatives per a promoure el canvi cap a un sistema alimentari més sostenible.

Un grapat de grills | Pixabay

Des que al gener de l’any 2018 va entrar en vigor el reglament sobre nous aliments de la UE, la EFSA ha rebut un gran volum de sol·licituds que abasten una àmplia varietat de fonts d’aliments, entre les quals s’inclouen productes derivats de plantes, algues, fruites no autòctones i insectes comestibles.

Els estudis de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), citats en el comunicat de l’Executiu comunitari, defensen que els insectes formen part de la dieta diària de milions de persones en el món i que són una font nutritiva amb alt contingut en greixos i proteïnes.

El cos del grill domèstic és de color marró clar amb franges fosques, que en les larves es condensen en una ratlla posterior fosca, amb una banda marró fosca entre els ulls i les antenes. Els animals adults aconsegueixen una longitud de 18-23 mil·límetres, les femelles acostumen ser una mica més grans que els mascles. Els ous del grill són blancs, estrets i mesuren uns 2 mil·límetres de llarg.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa