Vadegust
Els beneficis desconeguts del suc de remolatxa

Tot i que se sap que el nitrat dietètic millora l’exercici, tant pel que fa a la resistència com a l’exercici d’alta intensitat, els investigadors encara tenen molt a aprendre sobre per què es produeix aquest efecte i com converteix el nostre organisme el nitrat dietètic que ingerim en òxid nítric que poden utilitzar les nostres cèl·lules.

Per a ajudar a respondre aquestes incògnites, investigadors van rastrejar la distribució del nitrat ingerit en la saliva, la sang, el múscul i l’orina de deu voluntaris sans, als quals després es va demanar que realitzessin un exercici màxim de cames. L’equip volia descobrir en quina part del cos actuava el nitrat dietètic, per a donar pistes sobre els mecanismes en funcionament.

L’estudi realitzat per la Universitat d’Exeter (el Regne Unit) ha descobert que el consum de nitrat dietètic, la molècula activa del suc de remolatxa, augmenta significativament la força muscular durant l’exercici.

Una hora després de prendre el nitrat, es va demanar als participants que realitzessin 60 contraccions del quàdriceps (el múscul de la cuixa que s’activa en redreçar el genoll) a intensitat màxima durant cinc minuts en una màquina d’exercicis.

Suc de remolatxa | Pixabay

L’equip va descobrir un augment significatiu dels nivells de nitrat en el múscul. Durant els exercicis, els investigadors van descobrir que aquest augment de nitrat provocava un increment de la força muscular del set per cent, en comparació amb quan els participants prenien un placebo.

“La nostra investigació ja ha aportat nombroses proves de les propietats de millora del rendiment del nitrat dietètic, present habitualment en el suc de remolatxa. Resulta emocionant que aquest últim estudi aporti les millors proves fins avui sobre els mecanismes que expliquen per què el nitrat dietètic millora el rendiment muscular humà”, ha comentat el líder de l’estudi, Andy Jones, catedràtic de Fisiologia Aplicada de la Universitat d’Exeter.

Estudis anteriors havien detectat un augment de nitrat en teixits i fluids corporals després d’ingerir nitrat alimentari marcat. En utilitzar el traçador en el nou estudi, els investigadors van poder avaluar amb precisió on augmenta i s’activa el nitrat, i també llançar nova llum sobre com s’utilitza el nitrat que consumim per a millorar el rendiment de l’exercici.

“Aquest estudi aporta la primera prova directa que els nivells de nitrat muscular són importants per al rendiment durant l’exercici, presumiblement en actuar com a font d’òxid nítric. Aquests resultats tenen implicacions significatives no només per al camp de l’exercici, sinó possiblement per a altres àrees mèdiques com les dirigides a malalties neuromusculars i metabòliques relacionades amb la deficiència d’òxid nítric”, ha ressaltat una altra de les autores, Barbora Piknova.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa