Lamentablement és així: els bastonets de cranc no porten cranc. De fet, estan fets a partir del surimi, una pasta de peix de la cuina tradicional japonesa i d’altres països de l’entorn, amb la qual es fan mandonguilles, salsitxes i altres preparats per a diversos plats. Segons recull ‘Rac 1‘, aquesta elaboració fa unes quantes dècades que s’ha industrialitzat i, a poc a poc, s’ha anat introduint en la gastronomia global, fins a convertir-se en un producte bastant popular.

Els bastonets i altres preparats es fan amb peixos molt abundants i no excessivament apreciats, que es desespinen, es desengrunen i es renten diverses vegades per treure’ls el greix i restes diverses que hi puguin quedar durant el procés. La pasta resultant, o surimi, es barreja amb altres ingredients per crear els “bastonets de cranc”, però també se li donen formes que imiten les de les gambes o cues de llagostaentre d’altres, en què aquests mariscos brillen per la seva absència.

Surimi | Pixabay

Per elaborar la pasta final, es combina el surimi amb sucre i sorbitol, que és un edulcorant; saboritzants, conservants com el tripolifosfat de sodi, i aglutinants com la farina o clara d’ou. L’últim pas és escalfar-la per donar-hi forma i tenyir-la d’un color vermellós semblant al dels crustacis que pretén imitar.

També se’n fan hamburgueses, mandonguilles i altres preparats a base de peix esmicolat. Normalment, els que s’utilitzen són d’espècies barates, com l’abadejo d’Alaska, que és el més comú. Tot i que no és l’únic: també es fa servir bacallà atlàntic, peix espasa, tilàpia i d’altres. El que no té en cap cas és cranc de cap espècie.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa