Vadegust
Barcelona impulsa el servei a domicili de mercats, comerços i productors de proximitat

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un nou apartat al web ‘Barcelona des de casa’ per promoure el comerç i els productes de proximitat amb informació per accedir als serveis a domicili de mercats municipals, comerços, productors i xarxes comunitàries. El consistori ha seguit així les indicacions de la Xarxa espanyola de Ciutats per l’Agroecologia, en la que hi participen, i que reclama apostar per la producció local i sostenible enfront la crisi de la covid-19. Els 24 consistoris participants han fet una crida al conjunt d’administracions perquè protegeixin les produccions agroalimentàries locals i sostenibles, els canals de distribució de proximitat i els teixits ciutadans comunitaris.

Amb aquesta nou apartat al web, el consistori barceloní vol que la ciutadania tingui al seu abast els recursos i contactes per poder adreçar-se als serveis d’alimentació que ofereixen servei a domicili i entre els quals s’especifiquen que ofereixen productes de kilòmetre zero. El web inclou informació sobre els mercats amb venda a domicili amb la indicació per fer la comanda, els contactes dels mercats municipals i dels comerços de proximitat de productes alimentaris i un apartat amb les dades dels productors agrícoles que ofereixen venda a domicili.

Reforçar els teixits locals de producció i distribució

La demanda concreta de la Xarxa de Ciutats per l’Agroecologia és reforçar els teixits locals de producció i distribució alimentària davant de la situació generada pel coronavirus. En un comunicat, ha defensat que el reforç dels teixits econòmics locals i sostenibles “és una manera d’avançar-se a la reconstrucció que, després de la crisi, caldrà afrontar”. Les ciutats han defensat que són aquests “els que estan sostenint les moltes situacions a les quals les administracions públiques no aconsegueixen fer arribar el seu suport”.

Per això, han reclamat a les administracions centrar els esforços en enfortir els canals de distribució de proximitat, incloent els mercats municipals i de carrer, les associacions de consum i el petit comerç. També ha posat sobre la taula fer una compra publica per a l’ajuda alimentària que enforteixi la producció i distribució locals, ja que són les que aporten ocupació estable, seguretat, qualitat i cohesió social.

La Xarxa ha apuntat que la crisi de la covid-19 “fa palesa la importància de la bona alimentació com a estratègia de salut preventiva” i ha considerat clau que els poders públics centrin els seus esforços en fer arribar una alimentació “saludable, sostenible i local i de temporada” a tota la població. D’altra banda, el tancament de fluxos i les mesures d’aïllament ressalten el paper de la provisió d’aliment en l’entorn local i per això ha reclamat “enfortir i protegir les xicotetes produccions agroalimentàries sostenibles de proximitat”.

Els 24 consistoris que participen a la xarxa són Barcelona, Madrid, València, Valladolid, Saragossa, Múrcia, Còrdova, Cardedeu, El Prat de Llobregat, Fuenlabrada, Aínsa, Pamplona, Orduña, Lleida, Manresa, Palma de Mallorca, Las Palmas de Gran Canaria, Granollers, Navàs, Bastán, Godella, Meliana i Rivas-Vaciamadrid.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa