Vadegust
Atenció: amb fructosa no és “sense sucre”

Cada vegada hi ha més productes amb mencions nutricionals o missatges presumptament saludables, que es fan servir com a argument per a augmentar les vendes, siguin o no certs. I l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha recollit el cas d’un d’aquests aliments, en concret un gingebre deshidratat envasat que s’anuncia com un producte “sense sucre”… quan no és així.

N’ hi ha prou amb llegir la llista d’ingredients del producte en qüestió per a trobar en ella la paraula “fructosa”. La fructosa és l’hidrat de carboni característic de la fruita, que també és present a la mel. La seva estructura química és semblant a la de la glucosa, i quan s’uneixen les dues, formen sacarosa, el sucre comú.

En el cas del gingebre, sent un vegetal, és lògic que contingui fructosa però pretendre vendre que és un aliment “sense”, directament no cola.

Gingebre deshidratat | OCU

És sucre afegit

A més, si la fructosa s’indica a la llista d’ingredients és perquè s’ha afegit aquesta quantitat extra, no perquè formi part d’aquesta fruita o planta de manera natural.

Indicar “sense sucre” en aquesta mena de productes suposa un incompliment clar de la normativa, perquè només poden declarar que no porten sucre afegit aquells productes als quals no s’ha afegit cap monosacàrid (glucosa, fructosa, etc.), disacàrid (sacarosa, lactosa, etc.) o aliment amb funció edulcorant (com la mel, la melassa, el xarop d’auró, etc.).

Sense sacarosa, però no sense sucre

Amb el que juguen productes com aquests és amb el fet que el terme sucre acostuma a fer referència normalment a la sacarosa. Pot ser que no se li addicioni a aquest producte aquest disacàrid, però sí se li ha afegit un altre tipus de sucre, la fructosa, segons declaren. La veritat és que la pròpia etiqueta és contradictòria. Des d’OCU insisteixen en la necessitat que s’etiquetin bé els productes, perquè els missatges siguin clars i no indueixin a error al consumidor.

Poma deshidratada | Pixabay

Millor no abussar-ne

Tot i que la fructosa és el sucre “natural” de la fruita, no ha d’afegir-se de manera indiscriminada, perquè cal tenir en compte que en dosis elevades pot donar lloc a complicacions metabòliques (dislipèmia, resistència a la insulina o adipositat visceral, per exemple).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa