Si al delta de l’Ebre hi ha un mes que és obligatori menjar arròs és durant el setembre. Coincidint amb la temporada de sega d’aquest producte i la celebració de les festes tradicionals, arrenquen les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs a molts municipis de la zona.

“Des de l’Ajuntament de Deltebre treballem per generar accions que ens permetin dinamitzar l’economia del nostre municipi, i que ajudin a promocionar i projectar la nostra cuina i el nostre producte”, assegura a Vadegust l’alcalde del consistori deltebrenc, Lluís Soler. De fet, al llarg de l’any al municipi s’organitzen diverses jornades culinàries al voltant dels productes més típics de la zona, com són la tellerina, el musclo, i l’ànec. 

A més del Deltebre, a Amposta també celebren les seves pròpies jornades de l’arròs. En aquest cas, la propietària del restaurant Petit Cafè, Isabel Alejos, explica, a Vadegust, que aquesta diada gastronòmica els permet apropar a més persones els productes locals. “Aquests dies rebem moltes més reserves i també ens centrem a dissenyar tots els plats de la nostra carta perquè l’arròs sigui l’ingredient principal”. En aquest sentit, aquest any han preparat una degustació on alguns dels plats són: ceviche amb arròs inflat, un arròs amb plàncton, un d’ànec i unes postres de gelat d’arròs. 

“Tot i que nosaltres sempre hem treballat amb productes locals, durant les jornades ens sentim encara més orgullosos d’oferir una gran varietat de menús a través dels menjars autòctons de la nostra zona”, diu Alejos, que durant aquests dies busca la manera més creativa de jugar amb les textures i la versatilitat de l’arròs.

Arròs del restaurant restaurant Petit Cafè | Cedida
Arròs del restaurant restaurant Petit Cafè | Cedida

D’altra banda, Raquel Beltri la filla de la Paquita (propietària del restaurant Can Paquita) explica que des del local també se sumen any rere any a les jornades d’Amposta perquè ho veuen com una oportunitat de fer arribar el producte als visitants de fora. “Nosaltres quasi no hem de modificar la carta per adaptar-nos a les jornades, ja que sempre fem arròs melós amb carxofa i bacallà, arròs sec amb sípia i gamba o amb ànec”, diu Beltri. 

Per a Beltri, que les jornades gastronòmiques siguin els mateixos dies que les festes tradicionals incentiva encara més el turisme. “La gent pot visitar arrossars i veure com es feien antigament les tasques de cultiu de l’arròs: el plantar, el segar i també participar a tradicions de caràcter més lúdic”, assenyala la restauradora. 

Actualment, tothom qui vulgui pot gaudir de les jornades de l’arròs i tastar els plats dels 16 restaurants de Deltebre que des del  passat divendres 10 de setembre fins al diumenge 3 d’octubre s’han compromès amb un dels productes més famosos del territori. A la pàgina web www.deltebre.cat, es poden consultar els menús tancats que ofereix cadascun dels restaurants. O consultar a www.turismeamposta.cat/jornades-de-larros, les cartes dels 14 restaurants ampostins que se sumen a l’experiència gastronòmica de l’arròs. 

Concretament, els participants són:  Lo Pati dels Flamencs, La Nuova Trattoria, La Sifoneria, Petit Cafè, Temps de Terra, L’Algadir del Delta, Poblet&Marieta, Restaurant Bosc de Ribera, Restaurant Els Ullals, Restaurant Can Paquita. Hotel Ciutat d’Amposta – Rest. El Secret, Restaurant l’Antic, Pizzeria Jordi, Restaurant casa Amadeo,  Mas de Prades, Tramontano, Nuri, Mas de Nuri, Vistamar, Lo Raconet de Fermin, Nicanor,  Lo Mut, Les Dunes, Hotel Rull, Mirador de la Badia, Sushi MC, Delta Hotel, La Cuineta d’en Sergi, Bambú i l’Arròs de Ladis Alcalà. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa