Vadegust
Arriba el fred i els constipats: aliments que reforcen el sistema immune

La baixada de les temperatures porta un període de concentració de malalties de les vies respiratòries, principalment constipats i grips. Això succeeix per diverses raons. D’una banda, amb el propòsit de mantenir calents els òrgans vitals, el fred provoca que disminueixi el flux de sang en les extremitats i això provoca un major esforç del cos per a mantenir la seva temperatura interior, afeblint les defenses encarregades de combatre malalties. En segon lloc, els ambients freds són l’aliat perfecte per a la proliferació de virus respiratoris com el del refredat comú.

Si a tot això sumem que en èpoques fredes passem molt més temps en espais tancats, s’incrementen encara més les possibilitats de contagi entre persones. Elena Toledano, nutricionista de l’equip de ROOTS® Mindfoodness, explica quins aliments poden ajudar a cuidar i protegir el sistema immune contra el fred i contribuir a blindar-lo davant les agressions patògenes que escometen amb les baixes temperatures.

Existeix una alimentació que enforteixi el nostre sistema immune?

No existeixen aliments que per si sols enforteixin el nostre sistema immunològic, perquè prendre’ls de manera puntual genera millores poc significatives. Perquè un consum d’aliments tingui un veritable impacte sobre les nostres defenses, hem de parlar llavors d’hàbits o estats nutricionals.

És important la dieta que mantenim normalment?

Sí, és essencial partir d’una base d’alimentació saludable. De res ens serveix consumir aliments catalogats com a “potenciadors del sistema immune”, si els nostres hàbits no l’acompanyen. Una dieta rica en fruites, verdures, llegums, peixos blaus, ous, fruita seca i oli d’oliva verge extra assegura que anem amb un sistema immune fort. No som conscients que els aliments que més ens protegeixen són les fruites i les verdures, sent sovint les que més ens costa incloure tots els dies.

Què és recomanable afegir?

A vegades és important entendre que fixar-nos en el que hem d’afegir no és tan efectiu com fixar-nos en el que hem d’eliminar. Generem un major impacte quan eliminem que quan ens tornem bojos afegint.

Així i tot, evidentment hi ha aliments que són molt interessants a nivell nutricional i que, amb una alimentació saludable, poden potenciar i enfortir les nostres defenses:

Un iogurt | Pixabay
Un iogurt | Pixabay

1) Lactis fermentats com el iogurt natural o el quefir

A més de l’aportació de proteïnes, vitamines i minerals importants, els lactis fermentats augmenten les defenses immunològiques de l’intestí. El sistema immunitari intestinal constitueix la part més extensa i complexa del sistema immune. Rep diàriament una enorme càrrega antigènica i és capaç de distingir entre patògens invasius i antígens innocus procedents dels aliments i bacteris comensals.

2) Peix blau i fruita seca

El peix blau és ric en omega 3, un tipus de greix que el nostre organisme utilitza per a regular els processos inflamatoris, generant substàncies antiinflamatòries de manera endògena. La forma més interessant de consumir-lo és en EPA i DHA: els trobem en el peix blau com els seitons, les anxoves, les sardines, l’areng, el bonítol, el salmó, la tonyina… I en aliments vegetals com ara àcid alfa linolènic, present en les nous i llavors de xia o lli (sempre hidratades).

3) Fruits del bosc

El color dels fruits vermells (maduixes, gerds, mores o nabius) respon al seu alt contingut en polifenoles comoflavonoides, antocianines, tanins i altres fitoquímics amb una activitat funcional i antiinflamatòria important, així com la capacitat antioxidant.

4) Espècies i condiments

Te verd (especialment el matcha), te blanc, cúrcuma, canyella i all són els 5 més interessants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa