Vadegust
L’Aplec del Caragol se celebrarà enguany del 20 al 22 de maig

Lleida encara amb “moltes ganes” el 41è Aplec del Caragol, que tindrà lloc entre els dies 20 i 22 de maig. La d’enguany serà l’edició de la represa i del retorn a a la normalitat d’aquesta multitudinària festa després de dos anys sense celebrar-se per la pandèmia. “La festa té una salut de ferro i Lleida i les colles estan esperant l’Aplec amb unes ganes que fins i tot ens han sorprès”, ha afirmat el president de la Federació de Colles de l’Aplec del Caragol, Ferran Perdrix.

Enguany, seran 106 les colles participants que aplegaran uns 13.500 collistes. Des de la Fecoll han notat un increment dels membres que les integren tot i que “moltes han hagut de dir que no a més gent”, ha assenyalat Perdrix. En aquest sentit, ha indicat que les limitacions d’espai del recinte del Camps Elisis on se celebra no permeten que la festa pugui créixer, ara per ara, en participants. A la vegada, hi ha nou colles en llista d’espera per poder participar a l’Aplec. L’organització estima que passaran pel recinte entre divendres i diumenge unes 200.000 persones. En moment amb més afluència, dissabte a la nit, s’hi poden concentrar entre 50.000 i 60.000 persones.

Un centenar d’activitats

La 24a Setmana Cultural de l’Aplec donarà el tret de sortida a la festa el diumenge 15 de maig, amb l’espectacle de titelles ‘Hamelín, de la companyia Xip Xap, en col·laboració amb la Fira de Titelles de Lleida. El dilluns 16 tindrà lloc el pregó de la 41a edició, a càrrec del periodista i empresari lleidatà, Tatxo Benet. Durant tota la setmana, s’han programat molts altres actes previs com ara teatre, havaneres i el monòleg de David Sas.

Però el plat fort arribarà a partir del divendres 20 de maig al vespre, amb ‘Lo Caragolasso‘, un espectacle musicoteatral conduït pel Sr. Postu i amb l’assistència de Mari Pau Huguet, que servirà per inaugurar la 41a edició de l’Aplec del Caragol. Entre divendres i diumenge, s’han previst un centenar d’activitats, la majoria organitzades per les pròpies colles i altres per la Fecoll. Seran propostes per a tots els gustos i edats, tant gastronòmiques com lúdiques, culturals i solidàries.

L’Aplec segueix reforçant els llaços amb entitats lleidatanes. En aquest sentit, una novetat d’aquesta edició, en col·laboració amb la Casa de Música i l’Orfeó Lleidatà, serà l’Espai Talent Lleidatà. Funcionarà dissabte i la voluntat és donar l’oportunitat a grups lleidatans per donar-se a conèixer en el marc de l’Aplec. També hi haurà un concurs de garrotins, en aquest cas amb el suport d’Òmnium Cultural Lleida-Ponent. La mateixa entitat també col·labora en el concurs de rodolins i versos satírics, que enguany ha guanyat Nolèlia Marín amb un text on exposa amb humor què suposa ser cap de colla.

A la vegada, la festa manté la seva vessant solidària. Així, cedirà un espai a l’Aplec a Càritas Lleida per instal·lar-hi un ‘photocall’ i poder recollir diners per finançar les iniciatives socials que porta a terme aquesta entitat. També se celebrarà, per segon cop, la ‘xollada’ solidària per recollir cabells per a elaborar perruques per a persones amb càncer. Es destinaran a l’Associació Contra el Càncer de Lleida i hi participaran desinteressadament perruqueries de la ciutat.

El president de la Fecoll, Ferran Perdrix, amb altres membres de l’entitat, durant la presentació de la 41a edició de l’Aplec del Caragol | ACN

12,5 tones de caragols

Durant els tres dies, la Fecoll preveu que es consumiran a l’Aplec unes 12,5 tones de caragols, segons ha dit Perdrix. Els visitants també tindran l’oportunitat de tastar-los. Ho podran fer al restaurant el recinte, ja sigui mitjançant tastos, al preu de 10 euros, o amb menús a 25 euros i a 11 els infantils, que també inclouen l’element gastronòmic per excel·lència de la festa. Seguint en la línia de celebrar l’Aplec a casa que va tenir una molt bona acollida durant els dos anys de pandèmia, la Fecoll posarà a disposició dels visitants uns lots al preu de 20 euros amb una llauna de ferro, una bossa de caragols vius, oli d’oliva del Soleràs, caragols bullits, samfaina i un receptari perquè puguin cuinar-los a casa.

Premis Caragol Bover i Caragol Llimac

En aquesta edició, l’Aplec distingirà amb el Premi Caragol Bover a l’equip de la pel·lícula ‘Alcarràs’ per “posar en valor la pagesia lleidatana”. Assistiran al lliurament del guardó els actors i les productors del film i caldrà veure si també hi pot ser la directora, Carla Simón. Per contra, el Caragol Llimac recaurà enguany en el Lleida Esportiu per “posar en entredit el nom de la ciutat per tot el que ha passat el darrer any” entorn d’aquesta entitat esportiva “amb inspeccions policials i rodes de premsa esperpèntiques”. Recolliran el guardó els nous gestors del club als quals la Fecoll desitja molts encerts per revertir la situació.  

Impacte econòmic de més de 6,5 MEUR     

L’Aplec del Caragol suposa un impacte econòmic a Lleida de més 6,5 milions d’euros, tot i que des de la Fecoll apunten que aquesta xifra es superior i preveuen actualitzar l’estudi que van fer per quantificar-ho amb més precisió. Només la despesa que fan les colles i la Fecoll supera els 1,5 milions d’euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa