Vadegust
Andorra es convertirà en la capital mundial de les cuines d’alta muntanya

Cinc dies per a debatre, argumentar i construir a través de la gastronomia sobre identitat, sostenibilitat i projecció dels territoris d’alta muntanya com a entorns de vida natural i generadors de riquesa. És l’aposta d’Andorra Taste, la primera Trobada Internacional de Gastronomia d’Alta Muntanya, que reunirà del 14 al 18 de setembre a un centenar de professionals d’entorns muntanyencs de tot el món per a singularitzar els ecosistemes d’altura com a eixos d’aquesta vida natural i identitària basada en conceptes i valors que ara triomfen en la gastronomia mundial: autenticitat, sostenibilitat, territori i producte de proximitat.

Andorra Taste s’ha presentat en el municipi andorrà d’Escaldes-Engordany, lloc en el qual es durà a terme l’esdeveniment i del qual és patrocinador, amb la presència de Jordi Torres, ministre de Turisme del Govern d’Andorra; Betim Budzaku, CEO d’Andorra Turisme; Rosa Gili, cònsol d’Escaldes-Engordany; i Benjamín Lana, director general de Vocento Gastronomia. Andorra Taste és, segons paraules del mateix ministre Torres, “una aposta d’Andorra per la gastronomia, una activitat que ens permet donar a conèixer les nostres tradicions, que ens acosta a la gent, i que és un motiu més de visita o de satisfacció del nostre turista”.

Un factor, el turístic, que, com apuntava Betim Budzaku és clau, ja que “la gastronomia és tendència, ens porta estades més llargues i porta turisme de qualitat”. El director general de Vocento Gastronomia posava l’accent en el leit motiv de l’esdeveniment, “on es viurà de la tradició culinària andorrana i se l’emportarà cap al futur, i es farà de la mà de la sostenibilitat, la proximitat, el territori, però amb la singularitat que té la cuina d’alta muntanya, la de territoris en condicions ambientals complexes”. Diversos factors que com indicava Rosa Gili, cònsol d’Escaldes-Engordany, fan d’Andorra Taste “un projecte de país”.

Un esdeveniment responsable i compromès amb el territori d’alta muntanya que aposta per la particularitat, la reflexió, la conscienciació, el relat singular dels territoris d’alta muntanya i el factor humà, del qual Andorra n’és un bon exponent. Un esdeveniment, organitzat per Vocento Gastronomia – grup GSR i Andorra Turisme, que pretén a més posar en valor la gastronomia andorrana, els seus productes autòctons, la seva influència gastronòmica i la seva relació culinària amb França i Espanya.

Aquest esdeveniment tindrà, a més, una important agenda d’activitats populars que es desenvoluparan el divendres, dissabte i diumenge i que inclou una programació especial per als nens. Andorra Taste reunirà un grup de rellevants cuiners internacionals, espanyols i del Principat al costat de productors i professionals de l’àmbit turístic, per a treballar en el desenvolupament d’un concepte comú de cuina d’alta muntanya que defineixi la seva singularitat. Un esdeveniment amb vocació de continuïtat i que pretén consolidar-se com una de les cites importants del calendari d’esdeveniments gastronòmics. Les sessions de ponències d’Andorra Taste es desenvoluparan de dimecres a divendres al Prat del Roure, a Escaldes-Engordany, on també tindran lloc les activitats populars de l’esdeveniment popular gastronòmic.

Nandu Jubany, Ana Ros, Nacho Manzano, Aníbal Criollo i Disfrutar | Cedida

Premi a Michel Bras

Aquesta primera edició d’Andorra Taste servirà també per a premiar la trajectòria professional d’un dels cuiners més importants de la història de la gastronomia, el francès Michel Bras (Rest. Bras** Laguiole, França), qui viatjarà fins a Andorra per a recollir-lo. Un xef que va canviar la cuina contemporània des d’un minúscul racó del centre de França utilitzant pocs ingredients en el plat, usant herbes autòctones recollides poques hores abans, abolint nates i salses, creant una cuina nítida, minimalista, sensible, rigorosa i amb un respecte extrem per l’estacionalitat dels productes i un fort arrelament a les pròpies arrels. La genialitat i la sincera passió de Michel Bras per tot allò bo, bonic i autèntic ha influït en centenars de grans cuiners en les últimes dècades.

Connexió amb la naturalesa

Entre els ponents d’aquesta primera edició d’Andorra Taste estan l’escriptora i estilista gastronòmica danesa Mette Helbæk i el seu marit, el xef Flemming Schiøtt Hansen, (Rest. Stedsans in the Woods, Hyltebruk, Suècia). Aquest matrimoni va renunciar el 2016 a la vida còmoda de la ciutat de Copenhaguen per a instal·lar-se en una parcel·la remota del bosc suec verge de Hytebrik i crear el seu projecte Stedsans in the Woods, un complex gastronòmic-turístic de proximitat extrema a la naturalesa amb menjars elaborats amb ingredients obtinguts a només uns metres de la taula. Un lloc concebut com un “laboratori per a descobrir millors maneres de menjar, viure i connectar-se amb la natura.

Una cosa molt similar fa en un altre racó del planeta un altre xef que també estarà a Andorra Taste, el colombià Aníbal Criollo (Restaurant Naturalia, Nariño, Colòmbia). Aquest xef ambientalista i activista indígena ha creat a 2.500 metres d’altitud en la llacuna de la Cocha (Pastura, Nariño) Naturalia, un complex de restaurant, hotel i chagra (hort i granja animal) amb el qual pretén posar en valor l’àmplia biodiversitat colombiana. A més, Criollo lluita perquè ni els cultius ni el receptari tradicional desapareguin per causa de la globalització i ha posat en marxa per als joves de la seva regió la primera escola de chagra i cuina tradicional.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa