Vadegust
Els aliments que tenim a la nevera i que disparen el càncer d’ovari i mama

A aquestes alçades ja tothom té bastant clar que som el que mengem -entre d’altres coses-. I, per aquest motiu, tot el que ingerim té efectes sobre el nostre cos i la nostra salut. En aquest article parlarem d’alguns aliments molt utilitzats, i que segur que tens a la nevera, i que disparen el risc de patir càncer d’ovari i de mama.

En línies generals, els aliments relacionats amb la major probabilitat de patir aquests tipus de càncer són els coneguts com “ultraprocesats“. Opcions que venen preparades per a menjar, com ara pizzes, gelats o hamburgueses. Diversos estudis demostren que posseeixen alts nivells de sal, sucre i greixos, i això ens fa més vulnerables, tal i com publica Ok Diario.

Aliments que disparen el càncer d’ovari i mama

Un dels informes que tracten sobre això, dirigit per científics de l’Imperial College de Londres, conclou que els aliments ultraprocessats poden associar-se a una probabilitat més alta de desenvolupar i morir per càncer. I les probabilitats augmenten per a algunes classes de càncer específiques.

Després d’avaluar a un grup de pacients amb diferents costums alimentaris, van comprovar que les seves probabilitats de desenvolupar càncer eren un 10% major si recorrien als ultraprocessats. I un 19% per al càncer d’ovari.

Fusta amb diferents tipus d'embotits | Pixabay
Fusta amb diferents tipus d’embotits | Pixabay

Aquest càncer, que afecta unes 3.000 dones cada any a Espanya, es distingeix per alguns símptomes concrets. Entre ells el dolor estomacal, les distensions abdominals i la pèrdua temporal o permanent de la gana.

Considerant que en les últimes dècades el consum de productes ultraprocessats s’ha multiplicat diverses vegades, segons indiquen des de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, és clau compartir campanyes de prevenció que vagin més lluny fins i tot que l’etiquetatge frontal d’aliments.

Més contagis, i més morts

Els resultats d’aquestes proves, publicats en eClinicalMedicine, evidencien que la ingesta desproporcionada de ultraprocessats no només augmenta la probabilitat de desenvolupar aquestes patologies, sinó també de morir per elles.

Prenent com a exemple novament el càncer d’ovari, una dieta rica en sal, sucre i greixos fa créixer fins a un 30% les probabilitats de defunció per aquesta causa. En el càncer de mama, el fa créixer fins a un 16%.

L’interessant dels assajos és que l’efecte negatiu dels ultraprocesats va ser pràcticament igual en tothom. És a dir, molt poc va importar si els voluntaris solien entrenar o si portaven un estil de vida més aviat sedentari. Sempre que s’alimentessin a base d’ultraprocessats, les seves probabilitats de patir càncer s’incrementaven.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa