Vadegust
Els aliments que no s’han de comprar mai a última hora al Nadal

Com cada any, l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha realitzat el seu observatori de preus amb els aliments més típics del Nadal per a veure com evolucionen en una selecció de 15 productes i, d’aquesta manera, ajudar a planificar els menús d’aquests dies. En el segon període que ha analitzar l’OCU, els preus dels productes nadalencs han pujat i estan un 13% més cars que fa un any.

L’OCU ha seleccionat 15 productes molt típics de les dates nadalenques, i altres que també podrien ser uns bons substituts. Se centra en productes frescos: Xai de llet per a rostir per quarts, rodó de vedella, pularda, gall dindi, pernil ibèric d’esquer al tall (50%), llombarda, pinya, besuc, llobarro d’aqüicultura, lluç al tall, angules, llagostins cuits no congelats (calibre 40/60), ‘percebes’ gallecs, cloïsses bavoses i ostres (dotzena).

Enguany, l’OCU ha buscat els preus en supermercats, hipermercats, grans magatzems i mercats municipals de 8 ciutats de l’estat espanyol: Albacete, Barcelona, Bilbao, Madrid, Sevilla, València, Valladolid i Saragossa. I ha visitat els principals establiments d’implantació local i estatal. nacional. Alhora, ha recollit els preus des de finals de novembre, en una primera presa. I la segona tindrà lloc després del pont de la Constitució, quan estiguem ja en plena temporada prenadalenca, i finalment analitzarà el preu dels 15 aliments a tocar de les festes.

Entre el 9 i l’11 de desembre, després del pont i a 15 dies de Nadal, l’OCU ha realitzat la segona recollida de preus per a veure quant ha pujat la cistella de la compra en aquells productes habituals del menú nadalenc.

En les dues setmanes que han transcorregut des de la primera presa, els preus han pujat de mitjana un 6%.

Dels 15 productes que integren la cistella nadalenca, 9 han pujat de preu -que són els que no pots esperar a comprar a l’últim moment- i 6 han baixat.

Percebes | Pixabay

Pujades a la peixateria

Els productes que han protagonitzat les majors pujades de preus són sobretot peixos i mariscos.

  • Els percebes gallecs pugen un 37% en dues setmanes.
  • El lluç ha pujat un 35%.
  • Les cloïsses bavoses han pujat un 14%
  • El besuc, una estrella del Nadal, de moment ha pujat el 4%
  • Pernil, llagostins i rodó també estan ara una mica més cars.

El gall dindi i el xai, dos clàssics dels menús nadalencs, estan ara un 3 i un 4% més barats. Altres productes, en canvi, s’han mantingut pràcticament iguals.

Un menú un 13% més car que l’any 2020

I com està el nivell de preus respecte al d’altres anys? La veritat és que en aquest Nadal 2021 trobem un comportament clarament inflacionista que contrasta amb el que es va viure l’any passat.

Respecte a 2020, de fet, els preus són, en mitjana, gairebé un 13% superiors. Excepte dos productes (la llombarda i els percebes), els altres productes són més cars que l’any passat. En el cas de les angules la pujada és del 47%, la pularda, les cloïsses, les ostres i la pinya també presenten pujades de més del 20%. Les baixades són clarament més febles que les pujades (llombarda -2% i els percebes -7%).

Més cars que mai

Si comparem aquests preus amb els del 2015, els preus mitjans són un 42,7% superiors que llavors, el que parla de com s’han encarit els productes nadalencs en pocs anys.

La majoria d’aquests aliments estan ara més cars del que han estat mai. El besuc, les angules, les ostres, les cloïsses, el lluç o el xai són els aliments que més han incrementat el seu preu, en aquests anys més del 50%. Només el gall dindi és ara clarament més barat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa