Vadegust
Els aliments que més taquen (i com netejar-los)

Ens ha passa a tots i a totes. Posar-nos a cuinar sense davant i, inevitablement, tacar-nos la roba que portàvem posada en aquell moment. I en el cas de portar davantal la situació es pot produir igual, però en aquest cas no tancant-nos la roba, sinó el propi davantal, al qual voldrem treure-li les taques. Però saps quin són els aliments que més taquen? ‘La Vanguardia‘ en fa un recull, així com menciona alguns trucs per netejar aquestes taques.

Vi

Les taques de vi negre acostumem a ser més complicades que les de vi blanc, ja que aquest té més tanins. Existeixen nombrosos remeis casolans: des d’aigua amb gas a bicarbonat o vinagre blanc. Però una tintoreria barcelonina contactada per ‘La Vanguardia’ assegura que les taques de vi “són especialment complicades perquè si no es netegen bé pot quedar una taca groguenca que difícilment es podrà retirar”.

Així, el millor si ens taquem amb vi és, en el cas de la roba blanca, rentar-la amb lleixiu en la rentadora, sense por d’espatllar-la, i en el cas de la roba de color es pot intentar una primera neteja casolana fent una pasta amb un detergent de roba potent, col·locant-la damunt de la taca i posteriorment ficant-la amb normalitat en la rentadora.

Vi negre | Pixabay

Cafè

Malgrat l’aparatoses que poden ser a vegades, les taques de cafè no acostumen a ser especialment difícils de retirar. Per a la roba blanca, el millor és utilitzar un lleixiu de qualitat i rentar en la rentadora, i a la roba de color utilitzar una pasta, com en el cas del vi, i rentar posteriorment en la rentadora amb normalitat. El remei casolà més habitual per a eliminar les taques de cafè és utilitzar vinagre i aigua, o també suc de llimona, i encara que en moltes ocasions aquestes taques desapareixen, la veritat és que aquests remeis no funcionen amb tota mena de peces, de manera que cal vigilar molt bé els teixits.

Fruits vermells

Tant els fruits vermells com el tomàquet acostumen a provocar destrosses a la roba, estovalles, pitets, etc., que convé retirar acuradament amb un detergent antitaques i, si no cedeixen, posar-los en mans professionals.

Pebrot vermell

Les taques de pebrot vermell o salses que en contenen, com el romesco, són especialment difícils d’eliminar, ja que porta licopé, un colorant que tenyeix la roba i que trobem també en el tomàquet. Entre els remeis casolans més habituals per a retirar aquestes taques trobem el suc de llimona, que n’hi ha prou amb deixar actuar un parell de minuts sobre la taca. Un altre remei molt comú és xopar la taca amb llet i deixar-la actuar uns minuts abans d’aclarir-la i rentar-la de manera habitual. En canvi, un error habitual quan ens taquem és actuar de manera immediata aplicant el primer producte que ens ve al capdavant i, sobretot, fregar.

Oli d'oliva | Pixabay
Oli d’oliva | Pixabay

Oli

La millor manera d’eliminar el greix és emprant percloretilè, un producte típic de tintoreria, ja que en moltes ocasions el vell truc d’usar pólvores de talc no funciona. No es recomana usar en cap cas productes com ara desgreixadors per a les superfícies o la vaixella. Per a eliminar les taques de greix de manera casolana, el millor és tenir sempre a mà un d’aquests aerosols llevataques en forma de pols blanca, que s’han d’aplicar sobre la taca i deixar-los actuar sense tocar la peça.

Xiclet

Tot i que de manera professional existeix un producte específic per a eliminar les taques de xiclet (encara que abans s’han de gratar de manera manual amb una espàtula), existeixen remeis casolans que acostumen a funcionar bé. Un d’ells és ficar la peça en el congelador durant unes hores (sempre dins d’una bossa de plàstic) i retirar el xiclet amb un ganivet o amb un raspador de vitroceràmica, sempre molt suaument per a no danyar el teixit. A continuació, es pot aplicar una pasta de detergent per a acabar de retirar les possibles taques que hagin quedat i rentar la peça a la rentadora de manera habitual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa