Vadegust
Els aliments que més s’han encarit, segons l’INE

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat que la inflació ha afluixat lleugerament el mes d’agost: del 10,8% de juliol ha passat a ser d’un 10,5%. Però, en concret, ha pujat el preu dels aliments: ara situen la seva taxa en el 13,8%, tres dècimes superior a la del mes passat, i la més alta des del començament de la sèrie, al gener de 1994.

Destaquen en aquest comportament els increments dels preus de la llet, formatges i ous -majors aquest mes que l’any 2021-; la carn, davant de l’estabilitat de l’any anterior; i el pa i cereals, amb un augment superior al d’agost de l’any passat. Tots ells, en general, són indispensables en una dieta saludable.

Un client davant de les neveres al supermercat Veritas | ACN
Un client davant de les neveres al supermercat Veritas | ACN

En canvi, segons recull ‘La Vanguardia‘, experimenten increments menys significatius els aliments que els experts desaconsellen consumir regularment, com la xocolata (4,9%), els productes de confiteria (6,7%), els refrescos (6,8%), els cereals ensucrats (7,1%) o els sucs envasats (9,0%), una tendència que podria convidar a les famílies amb menys recursos a fer eleccions menys saludables i, en definitiva, a seguir una dieta més pobra.


El cert és que el preu de molts aliments bàsics ha augmentat sense parar des de començaments d’any, un increment que s’explica pels costos de producció (llum, aigua, cereals i gasoil), l’escassetat d’algunes matèries primeres a conseqüència del clima, especialment de la sequera, i els desajustaments internacionals dels mercats, per la guerra d’Ucraïna.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa