Vadegust
Els aliments que més perjudiquen a la memòria

Tot el que mengem té conseqüències sobre el nostre cos i la nostra salut. I hi ha aliments que, encara que no t’ho hagis pensat mai, perjudiquen a la memòria. En relació a tot el que podem fer per a mantenir en bon estat la nostra memòria es troba descansar correctament, evitar els tòxics com el tabac i, sobretot, exercitar-la.

Però l’alimentació també té un paper important a l’hora de mantenir una bona salut cerebral. Per a això, és fonamental adoptar una dieta mediterrània completa i equilibrada, tal i com publica ‘La Vanguardia‘. Entre els aliments que la poden perjudicar trobem els següents:

Alcohol

“És important evitar els tòxics, com l’excés d’alcohol o el tabac, que encara que no tinguin una implicació demostrada en el desenvolupament de les demències més comunes, generen problemes indirectes a una correcta funció cognitiva i salut vascular”, explica al mateix diari la doctora Belén Sánchez, neuròloga de Quirónsalud Zaragoza. De fet, les raons per a evitar per complet el consum d’alcohol són nombroses. En un estudi publicat en la revista Journal of Clinical Oncology, aquest organisme alertava que una sola beguda alcohòlica al dia podria augmentar el risc de patir càncer de mama en un 5%, aconseguint un 17% en el cas del càncer d’orofaringe i el 30% en el d’esòfag.

Fusta amb diferents tipus d'embotits | Pixabay
Fusta amb diferents tipus d’embotits | Pixabay

Greixos saturats i trans

Els greixos que augmenten el risc cardiovascular tampoc són bons amics de la memòria. Aquí s’han d’incloure sobretot aquells greixos presents en els aliments processats com ara embotits o brioixeria industrial, que han de diferenciar-se dels greixos saturats presents en aliments com l’ou o els lactis. Per això a l’hora de triar els greixos de la nostra alimentació convé obtenir-les a partir d’aliments com l’oli d’oliva, l’alvocat i la fruita seca.

En relació a les carns processades, un nou estudi realitzat per la Universitat de Leeds, al Regne Unit, vincula el consum d’aquests productes (salsitxes, hamburgueses, companatges…) amb el risc de patir demència, independentment d’altres aspecte que també poden influir en la salut cerebral.

Aliments rics en carbohidrats

Malgrat que consumir hidrats de carboni és fonamental per al cervell, diversos estudis coincideixen que les dietes occidentals solen contenir un excés d’ells, en molts casos refinats. Els hidrats de carboni són la font fonamental de glucosa, que el cervell usa prioritàriament per a obtenir l’energia necessària per a dur a terme tots els seus processos, inclosa la memòria. Existeix evidència que l’alteració de la regulació de la glucosa s’associa amb deterioració de la cognició, en particular de la memòria episòdica. Aquesta deterioració és mínima en els joves, però augmenta en les persones majors (65 anys o més), on pot agreujar altres processos d’envelliment que condueixen a una funció cerebral reduïda.

No obstant això, diversos estudis assenyalen que una reducció parcial podria tenir bons resultats en la salut cerebral.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa